Rabin Parmessar, fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft in De Nationale Assemblee (DNA) zware kritiek geuit op de hervormingen in het Surinaamse onderwijssysteem. Volgens Parmessar dreigen de beleidswijzigingen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) de toekomst van de jeugd en daarmee van het hele land te ondermijnen.
Hij uitte zijn bezorgdheid over de chaos die volgens hem is veroorzaakt door de onderwijsvernieuwingen. “Wat ooit een gestructureerd en begrijpelijk systeem was, is nu veranderd in een bron van verwarring.”
Ouders en leerkrachten zijn volgens de NDP-fractieleider onzeker over de overgang van het ene onderwijsniveau naar het andere. “Het gebrek aan duidelijke communicatie en voorbereiding maakt het onmogelijk voor ouders en docenten om hun rol goed te vervullen”, zegt de parlementariër Parmessar.
Een ander punt van kritiek betreft het gebrek aan basisvoorzieningen voor praktijkonderwijs in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Parmessar wees erop dat het BEIP-project, waarin 100 miljoen USD is geïnvesteerd, tot nu toe weinig tastbare verbeteringen heeft opgeleverd. Hij eiste transparantie over de besteding van deze middelen en riep op tot een grondig onderzoek.
De volksvertegenwoordiger schetste ook een alarmerend beeld van het tekort aan leslokalen en gekwalificeerde leraren. Veel kinderen wachten nog steeds om op een een school geplaatst te worden, terwijl lerarentekorten ertoe leiden dat geplande lessen uitvallen.
“Het oprichten van de Toewijzingscommissie Scholen heeft de situatie alleen maar verslechterd”, merkte Parmessar op. Hij vroeg antwoorden van onderwijsminister Henry Ori over de huidige stand van zaken en concrete oplossingen.
De fractieleider kaartte ook het ontslag van ervaren onderwijsfunctionarissen aan, evenals de aanstelling van onbevoegde leerkrachten. Hij bekritiseerde het besluit om Spaanssprekende personen zonder pedagogische achtergrond les te laten geven, wat volgens hem de kwaliteit van het onderwijs verder ondermijnt.
Parmessar deed een reeks voorstellen om het onderwijssysteem te verbeteren. Hij pleitte onder meer voor het stopzetten van de onderwijsvernieuwingen totdat deze volledig zijn uitgewerkt, het aanpakken van de braindrain onder docenten, en de introductie van een éénjarige associate degree voor nieuwe leerkrachten. Ook stelde hij voor om avond- of middagscholen in te voeren om het plaatsgebrek te verlichten en om vervoersproblemen voor leerlingen aan te pakken.
- ‘Kolonisator Suriname’..
- IMF-delegatie en president bespreken voortgang herstelprogr…..
- Suriname International Badminton Toernooi verwelkomt speler…..
- Amoksi: “Politieagenten moeten hun werk beter doen”..
- Implementatie energietarieven van tarievencommissielaat nog…..
- Grootte stembiljetten geeft technisch probleem bij stemmen..
- Biografie Siegmien Staphorst: ‘Ze heeft een onuitwisbare im…..
- World Leaders Action Summit aangevangen in Azerbeidzjan..
- Torarica Group en Finabank bouwen aan toekomst Surinames ac…..
- Korpsleiding houdt bespreking betreffende oplossingsmodel v…..
- Platform Rijst krijgt schenking van bijkans USD 19.000 van …..
- Haïti beëdigt nieuwe premier temidden van toenemend gewel…..
- Ad hoc werkorgaan buigt zich over late uitbetaling subsidie…..
- Hevige discussies over herstelbetalingen en slavernijverled…..
- A20 wil niet in regering om er gewoon deel van te zijn..
- ‘Ongelooflijk lastig om internationals naar Suriname te hal…..
- Regering erkent rol traditioneel gezag met verhoging honora…..
- NCCR op de hoogte lage waterstand Marowijnerivier..
- KORTZICHTIGE BENADERING OF MISLEIDING..
- Koele ochtend met buien in de middag..
- Surinaamse ondernemers slachtoffer van cyberinbraken: Cyber…..