PARAMARIBO – “De president blijft dezelfde versleten cd afspelen door te zeggen dat Suriname de afgelopen tien jaar geïsoleerd was. Het is juist het huidige buitenlandse beleid dat Suriname heeft geïsoleerd van zijn oude vrienden”, aldus Rabindre Parmessar, lid van de Nationale Democratische Partij.
Parmessar zegt in een gesprek met de krant dat de president van de Republiek Suriname, Chandrikapersad Santokhi, beweert dat er veel is bereikt. De harde waarheid, volgens Parmessar, is echter dat de regering veel heeft verwaarloosd en nu, vlak voor de verkiezingen, probeert zaken op te pakken die zij in de afgelopen vier en een half jaar heeft laten liggen. Parmessar stelt dat de president en de regering blijven volhouden dat Suriname de afgelopen tien jaar geïsoleerd was, terwijl het juist het huidige buitenlandse beleid is dat Suriname heeft vervreemd van zijn oude vrienden. Alles wat met de vorige regering te maken had, moest naar hun zeggen kapotgeslagen worden, zelfs de vriendschappen met Zuid-Amerikaanse landen.
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwing gaf Parmessar aan dat de president rooskleurige verhalen voorhoudt aan het parlement, zonder concreet in te gaan op de werkelijke situatie. De president sprak over een herstel- en stabilisatiefase en beweerde dat Suriname nu in de groeifase is beland, met verbeterde leefomstandigheden voor de samenleving. “De realiteit wijst echter het tegendeel uit, wat we kunnen zien aan de toenemende armoede, de verslechterende criminaliteit en de afname van de kwaliteit van onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur”, zegt Parmessar.
De president sprak ook over een versterkte rechtsstaat, wat volgens Parmessar aanleiding gaf tot de vraag of hij moest lachen of huilen. “De afgelopen jaren hebben we ervaren dat het Openbaar Ministerie (OM) vermoedelijk in dienst staat van de regering, met onder andere willekeurige vervolgingen”, aldus Parmessar. Hij verwijst naar de zaken Adhin en Ramsamoodj, terwijl De Haan, Bissesur en anderen vrij rondlopen en waarschijnlijk de kans hebben gekregen om te vluchten. In de afgelopen periode is de vrije meningsuiting onder enorme druk komen te staan. Burgers werden voor de kleinste zaken opgepakt en opgesloten. Het vervolgingsapparaat is buitengewoon zwak, met veel zaken die jarenlang bij de rechters liggen. De procureur-generaal heeft herhaaldelijk gewezen op de onderbezetting van het OM.
Parmessar benadrukt dat de regering weigert transparantie te tonen. “Transparantie is de sleutel, president. We eisen volledige transparantie en alle relevante documenten, zodat we gezamenlijk tot een goed en gedragen besluit in landsbelang kunnen komen.”
- “Peh a Moni Deh”, vraagt Sadi zich af over verschil in gove…..
- Nationaal Leger op zoek naar vers bloed..
- Tekort aan condooms zorgt voor stijging in seksuele aandoen…..
- VSB over Mou Chinalco: Geen raffinaderij, geen deal!..
- ‘Rediman’ probeerde zwakbegaafde vrouw te verkrachten..
- President ontvangt rapport Integraal Waterbeheer..
- Ruim 12 duizend ID-kaarten moeten worden opgehaald bij BvB..
- Jah Hands Baas scoort eerste nummer 1-hit bij Radio 10 met …..
- Gewezen dc Frederick Finisie overleden..
- Keniaanse politie in Haïti dient ontslag in..
- VHP lijkt wel enige coalitiepartij in DNA..
- Waar eindigt dit?..
- Minister Mac Andrew betreurt besluit Goerdin..
- Strenge controle ECD in Commewijne resulteert in sluiting v…..
- Vermeende genocide in Palestina is antisemitische retoriek..
- Gajadien pleit voor duurzaam beheer olie-inkomsten..
- Inheemsen en milieuorganisatie tegen Chinalco-deal..
- Tapajai of Kabalebo: ‘Suriname moet een keus maken’..
- Tropenbos Suriname en CELOS verlengen samenwerking..
- 14 kandidaten opgeleid tot mediator in strafzaken..
- A piki takru (korpschef blundert voor de 3e keer in korte t…..