Parmessar: “Onderwijsbeleid leidt tot chaos en onzekerheid”

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, heeft zich tijdens de recente vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) fel uitgesproken over de ernstige problemen in het Surinaamse onderwijssysteem. Hij leverde scherpe kritiek op het huidige onderwijsbeleid en merkte op dat de recente vernieuwingen, geïmplementeerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), eerder chaos dan verbetering hebben opgeleverd.
Volgens Parmessar brengen de impulsieve en ondoordachte beslissingen van de regering het onderwijs en daarmee de toekomst van Suriname in gevaar. “Ouders en leerkrachten weten niet meer hoe de overgang tussen verschillende niveaus verloopt. Waar blijft de zorgvuldige planning die nodig is bij zulke belangrijke veranderingen?” vroeg Parmessar.
Hij gaf aan dat ouders worden gedwongen om hun kinderen aan te melden voor een systeem dat niet goed is voorbereid en waarover zij weinig kennis hebben. Dit brengt alleen maar stress en onzekerheid met zich mee,” stelt de NDP-fractieleider.
Hij voegde eraan toe dat deze onduidelijkheid het gevolg is van wat hij beschrijft als een gebrekkige visie en onkunde van de regering. “Dit is weer een voorbeeld van hoe het volk lijdt onder ondoordachte beleidsmaatregelen.”
Naast de verwarring onder ouders en leerkrachten, haalde Parmessar het ontbreken van fundamentele randvoorwaarden voor de onderwijskolom aan. “De docenten zijn onvoldoende getraind, noodzakelijke leermaterialen ontbreken, en de praktijklokalen die nodig zijn voor leerjaar 9 en 10 op de muloscholen zijn er gewoonweg niet,” stelde hij.
Volgens Parmessar is het onbegrijpelijk hoe de regering verwacht dat leerlingen effectief praktijkonderwijs kunnen volgen zonder dat de basisvoorzieningen op orde zijn. De parlementariër wees ook op het ernstige probleem van plaatsgebrek op scholen.
Volgens Parmessar hebben veel ouders tevergeefs geprobeerd hun kinderen in te schrijven, terwijl ze van het ministerie alleen te horen kregen dat ze moesten wachten op een telefoontje. Dit probleem van plaatsgebrek wordt volgens Parmessar nog verergerd door het lerarentekort. Hij benadrukte dat de situatie voor veel ouders en leerlingen onhoudbaar is, en riep de regering op om onmiddellijk maatregelen te nemen om deze crisis aan te pakken.
Daarnaast wees hij op de problemen die zijn ontstaan door de oprichting van de Toewijzingscommissie Scholen. Volgens Parmessar worden ouders nu gedwongen om hun kinderen naar scholen te sturen die ver van huis liggen, zonder dat er rekening wordt gehouden met hun financiële situatie.
Een ander punt van zorg dat Parmessar tijdens de vergadering aanhaalde, was het doorstroombeleid dat tijdens de covid-pandemie werd geïntroduceerd. Hij wees erop dat dit beleid ertoe heeft geleid dat een hele generatie leerlingen werd doorgelaten zonder dat er werd gekeken naar hun competenties.
Ook het aantrekken van onbevoegde Spaanssprekende personen zonder de vereiste pedagogische kwalificaties was volgens Parmessar een duidelijk voorbeeld van het falende beleid. “Hoe kan het ministerie het toestaan dat deze personen lesgeven, zonder de vereiste kwalificaties? Waarom is het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) niet ingeschakeld om in dit tekort te voorzien?” vroeg hij retorisch. Hij waarschuwde dat dergelijke beslissingen de kwaliteit van het onderwijs verder ondermijnen en ervoor zorgen dat het onderwijssysteem steeds verder afglijdt.
Parmessar ging verder in op de problemen met het onderwijzend personeel en waarschuwde voor de groeiende braindrain onder leerkrachten. Verder sprak Parmessar zijn bezorgdheid uit over het ontslag van ervaren functionarissen binnen het onderwijsveld. Hij waarschuwde dat het ontslaan van ervaren functionarissen in ruil voor politiek gemotiveerde benoemingen het onderwijs alleen maar verder onder druk zet.
De fractieleider presenteerde ook een aantal oplossingen om de huidige onderwijscrisis aan te pakken. Hij stelde voor om de onderwijsvernieuwingen tijdelijk stop te zetten totdat de onderwijskolom volledig is uitgewerkt en goed gecommuniceerd naar de betrokken actoren.
Daarnaast riep hij op tot het nemen van dringende maatregelen om de braindrain van onderwijskrachten tegen te gaan, en vroeg hij om een diepgaand onderzoek naar de besteding van de BEIP-middelen. Andere voorstellen die Parmessar naar voren bracht, waren onder meer het invoeren van avond- of middagscholen om het plaatsgebrek op te lossen, het verstrekken van stipendiatoelagen voor studenten om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken, en de introductie van een eenjarige associatie degree op het IOL om het tekort aan docenten snel op te vangen.
“Het basisonderwijs moet eindigen bij leerjaar 8, zodat er geen verwarring meer bestaat over de onwettige certificaten die nu in leerjaar 10 worden uitgereikt,” voegde hij eraan toe.