De fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), Rabin Parmessar, heeft dinsdag tijdens de behandeling van de machtigingswet voor de oprichting van NV Telesur in De Nationale Assemblee (DNA) felle kritiek geuit op het regeringsvoorstel. Het wetsvoorstel beoogt de omzetting van Telesur, momenteel een sui generis-entiteit, naar een naamloze vennootschap (NV).
Parmessar benadrukte dat het voorstel op essentiële punten tekortschiet en riep op tot intrekking. Volgens de NDP-fractieleider heeft de regering de noodzakelijke voorbereidende stappen voor de oprichting van een NV niet uitgevoerd. Hij wees erop dat zelfs de naam van de toekomstige NV nog niet gereserveerd is.
“Hoe moeten we verder met de behandeling van deze wet, als basale zaken nog niet op orde zijn? Wat als de conceptuele naam niet beschikbaar is na goedkeuring van de wet? Komen we dan weer naar DNA met een ander wetsvoorstel?” vroeg hij zich af.
Parmessar vroeg om meer transparantie over de financiële positie van Telesur. Hij drong aan op informatie over de schuldpositie, het aflossingsschema en het laatste goedgekeurde accountantsrapport.
Ook kaartte hij de gebrekkige dienstverlening van het telecombedrijf aan, waarbij hij verwees naar storingen en de tarieven die vaak niet in lijn zijn met wisselkoersdalingen.
Hij stelde dat de omzetting naar een NV geen garantie biedt voor betere dienstverlening en eiste maatregelen om de kwaliteit te verbeteren. De fractieleider sprak zijn zorgen uit over berichten van mismanagement binnen Telesur, waaronder vermeende “friends en family”-activiteiten en de belkaartenfraude. Hij vroeg om opheldering over het vertrek van de voormalige directeur en drong aan op openbaarmaking van het ontslagdocument en eventuele gouden handdruk.
Parmessar benadrukte de noodzaak van transparantie in aanbestedingsprocedures en betwijfelde of het bedrijf voldoende maatregelen heeft getroffen om malversaties in de toekomst te voorkomen. Een ander belangrijk punt van kritiek was het ontbreken van samenhang met de binnenkort inwerkingtredende nieuwe wetgeving.
Hij wees erop dat het Nieuwe Burgerlijk Wetboek (Boek 2), dat per 1 mei 2025 van kracht wordt, niet wordt meegenomen in het wetsvoorstel. Dit kan volgens hem leiden tot juridische tegenstrijdigheden.
De NDP-fractieleider uitte zijn bezorgdheid over mogelijke privatiseringsplannen van de regering. Hij benadrukte dat het essentieel is om in de wet vast te leggen dat geen onderdelen van het bedrijf verkocht mogen worden en dat wijzigingen in de statuten in de toekomst goedkeuring van DNA vereisen.
“Het beleid van deze regering is om staatsbedrijven te verkopen via dubieuze constructies. Dat zien we ook terug in de ontwerpstatuten van Telesur,” stelde Parmessar.
De volksvertegenwoordiger concludeerde zijn betoog met een oproep om het wetsvoorstel en de ontwerpstatuten in te trekken. Hij stelde dat vrijwel alle artikelen kanttekeningen verdienen en dat de statuten in de prullenbak horen.
“Ik vraag de initiatiefnemers om met een beter wetsvoorstel te komen dat aansluit bij de behoeften van het bedrijf en het belang van Suriname,” aldus Parmessar.
- Frank Herman Faverey (67) Amsterdam 30-1-2025..
- NPS formeel ingeschreven in het openbaar register..
- VVD roept vooral mannen op zich kandidaat te stellen..
- Oplevering hoofdbureau van Politie in 2026..
- Jarige Santokhi lanceert opnieuw boek met verworvenheden..
- Column: Toch lijk uit de kast gevallen…..
- Ruim 45 jaar na militaire staatsgreep: hoofdkwartier van po…..
- Uraiqit Ramsaran wast handen in onschuld over afstaan terre…..
- Vicepresident Brunswijk grootste afwezige bij introductie I…..
- Rusland: ‘NPS zal na 25 mei niet te negeren zijn’..
- Perceel zonder toestemming SoZaVo verstrekt aan Landvreugd..