NDP-fractieleider Rabin Parmessar heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) gisteren scherp gereageerd op het betoog van president Chan Santokhi. Parmessar bekritiseerde het rooskleurige verhaal van de president over de vermeende vooruitgang van het land en de situatie van de Surinaamse samenleving. De president sprak in zijn toespraak over de herstel- en stabilisatiefase waarin Suriname zich zou bevinden, gevolgd door een groeifase en verbeterde leefomstandigheden.
Volgens Parmessar is de werkelijkheid echter dat de armoede toeneemt, de criminaliteit erger wordt en de situatie in onder andere het onderwijs, de gezondheidszorg en de infrastructuur verder verslechtert. “Waar heeft de president het over? De achteruitgang is overal merkbaar en voelbaar,” stelde Parmessar.
Parmessar richtte zich ook tot de regering over de kwestie van de “Govt take” op brandstof. “Retentiemiddelen worden nu pas weer geïntensiveerd, maar wat gebeurde er in de afgelopen periode toen men zich niet aan de regeling hield? Het is tijd voor de regering om eindelijk leiderschap te tonen,” zei Parmessar.
Hij uitte zijn frustratie over het gebrek aan transparantie met betrekking tot de koopkrachtversterking, die volgens hem slechts een illusie is. De fractieleider riep de regering tevens op om te reageren op de erkenning van de hoge EBS-tarieven door de president. “Wanneer gaat de regering het teveel betaalde compenseren? Er moet duidelijkheid komen,” benadrukte hij.
Parmessar beschuldigde de regering ervan veel te hebben verwaarloosd en nu, vlak voor de verkiezingen, zaken op te pakken die al vier en een half jaar lang niet waren aangepakt. “De waarheid is, volk van Suriname: zelfs als de Grieken met geschenken komen, accepteer ze niet!” aldus de NDP-fractieleider.
Hij uitte ook scherpe kritiek op de rechtsstaat in Suriname, waarbij hij verwees naar de onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie en de vermeende willekeurige vervolgingen van politieke tegenstanders. Parmessar noemde gevallen zoals die van Adhin en Ramsamoodj, terwijl mensen als De Haan en Bissesur nog steeds vrij rondlopen. “In de afgelopen jaren is de vrijheid van meningsuiting onder enorme druk komen te staan. Het vervolgingsapparaat is zwak, en het is onacceptabel dat zoveel mensen met hun verzoeken nog steeds op een reactie van de rechter wachten,” zei hij.
Over het buitenlands beleid van de regering was Parmessar eveneens kritisch. Hij stelde dat het huidige beleid Suriname heeft geïsoleerd van vele oude vrienden. “Het is juist de regering die Suriname heeft geïsoleerd door de relaties met zuidelijke landen te beschadigen. Bovendien heeft het land zich meerdere malen te schande gezet in zaken zoals de vermeende mensenhandel vanuit India en Haïti,” zei hij.
Parmessar reageerde ook op de kwestie van het Tigri-gebied, waarin de president kort aangaf dat Guyana activiteiten in dat gebied blijft ontwikkelen. “Wij blijven bij ons standpunt om deze kwestie binnen Caricom op te lossen. De houding van de regering is slap,” zei Parmessar. Hij herhaalde zijn standpunt over Royalty Voor Iedereen (RVI) en benadrukte dat de NDP-fractie wacht op de uitgewerkte documenten. “We willen alles zwart op wit zien, geen politieke verhalen,” zei hij.
De fractieleider uitte zijn bezorgdheid over de toekomstige FID’s (Final Investment Decisions) en het belang van de wet Local Content. “We wachten nog steeds op de wet Local Content, zodat iedereen kan profiteren van deze FID’s. De regering lijkt de regie kwijt,” voegde hij eraan toe.
Wat betreft de schuldherschikking met China zei Parmessar dat de NDP geen documenten over de eerste fase had ontvangen. “In plaats daarvan krijgen we plotseling een deal met Chinalco voorgeschoteld. Laten we eerst de olie- en gasindustrie op zee goed van de grond krijgen, voordat we ons opnieuw richten op bauxiet,” stelde hij. Hij waarschuwde ook voor de zorgwekkende afname van de bosbedekking door de ontginning van bauxiet en vroeg waar de milieuplannen van de regering zijn.
Tot slot richtte Parmessar zich op de afvoer van staatsbedrijven. “De president stelde dat SAIL een schuld van USD 15 miljoen heeft. Transparantie is de sleutel. Wij eisen volledige openheid en alle relevante documenten, zodat we gezamenlijk tot een goed besluit kunnen komen,” aldus de NDP-fractieleider.
- ASRA kiest Interim bestuur..
- Opstart tweede kwartaal niet gegarandeerd..
- OM blijft erbij: Adhin is schuldig; wil vernietiging vonnis..
- Strafzaken tegen Adhin en Hoefdraad worden in januari vervo…..
- ‘Edelstenen dragen energie die helend en inspirerend kan zi…..
- Minister Kuldipsingh niet volledig tevreden over voortgang …..
- 40 maanden cel voor smokkel van cocaïne uit Suriname in Ned…..
- Bagatalliseren van het leed van onze Surinamers..
- Santokhi’s dorpspolitiek..
- Minister Nurmohamed over Bouva: “We lossen al die shitprobl…..
- Regering versterkt sociale steun door middel van vouchersys…..
- Politie Henar pleegt drugsinvallen..
- Tientallen honden in erbarmelijke toestand aangetroffen..
- President tevreden over gevoerd beleid van de afgelopen 4,5…..
- Cuba: Stroomuitval en tekorten schrikken bezoekers af..
- Kerstvoorstelling Balletschool Marlène na zeven jaar terug..
- Stichting 1 voor 12 stopt per 1 januari met broodlevering a…..
- President ontvangt CCK en IRIS dinsdag..
- Het verdriet van Nickerie (2): Treurnis op de markt..
- Ruim 100 voertuigen voor versterking politiecapaciteit arri…..
- Project ‘Sociaal agogische vorming in buurten’ moet jeugd C…..