Parlement parkeert Chinalco-deal en wet Grondenrechten

PARAMARIBO — De Nationale Assemblee (DNA) heeft dinsdag besloten om de behandeling van twee gevoelige wetsvoorstellen voorlopig uit te stellen: de overeenkomst met het Chinese bedrijf Chinalco voor bauxietwinning in West-Suriname en de Wet Collectieve Rechten Inheemse- en Tribale Volkeren, beter bekend als de Grondenrechtenwet. Laatstgenoemde wet zou dinsdag door het college worden behandeld na zeer lange tijd niet op de agenda te zijn geplaatst, omdat de regering het eerdere concept had teruggenomen voor aanpassing.Chinalco-overeenkomstDirect na aanvang van de vergadering deelde parlementsvoorzitter Marinus Bee mee, samen met coalitieleiders van de oppositie en de voorzitter van de commissie van rapporteurs te hebben geconstateerd dat er in de samenleving veel onrust is over de Chinalco-deal. Maandag heeft Bee president Chandrikapersad Santokhi per brief geinformeerd dat gezien de nog resterende tijd van het parlement, het belang van de overeenkomst en de sentimenten in de samenleving De Nationale Assemblee er niet aan zal toekomen om de overeenkomst te behandelen. Vanwege de complexiteit en de korte resterende zittingstijd van het parlement, ziet de DNA af van behandeling. De DNA-voorzitter hoopt op spoedig overleg over het vervolg. Diverse organisaties die tegen de overeenkomst zijn, zullen woensdag een persconferentie houden.GrondenrechtenwetDe behandeling van de Grondenrechtenwet is eveneens uitgesteld vanwege sterke tegenstand, vooral vanuit het binnenland. Commissievoorzitter Asiskumar Gajadien wees op de tegenstand in de samenleving, vooral onder de binnenlandbewoners. Hij merkte verder op dat tijdens de behandeling in eerste ronde het parlement al wat aanpassingen had voorgesteld, maar bleek uit de beantwoording van de regering op 31 januari 2023 dat er nog enkele vraagstukken waren. Gajadien benadrukte dat de recente wijzigingen van de regering ingrijpend zijn en dat er twijfels bestaan over de consultatie van de betrokken gemeenschappen.

Ook zouden bepaalde zaken anders geformuleerd kunnen worden. Gezien de negatieve reacties vanuit de samenleving op de aanpassingen en botte afwijzing door de inheemsen en marrons, zou het aldus Gajadien, goed zijn om duidelijkheid van de regering te krijgen hoe de wijzigingen tot stand zijn gekomen en of de betrokken gemeenschappen zijn geraadpleegd. Hij vindt dat het parlement rekening dient te houden met de gevoelens in de samenleving. Gajadien wilde weten of mensen inspraak hebben gehad.Excuses

Vicepresident Ronnie Brunswijk erkende dat de regering de inheemse en marron gemeenschappen niet opnieuw heeft geraadpleegd bij de recente aanpassingen, wat tot protesten heeft geleid. “Men is bang dat we een wet gaan krijgen die helemaal niet goed is voor het binnenland, terwijl dat niet de bedoeling is van de regering”, aldus de vicepresident. “Gezien het feit dat er zo veel protesten zijn gaan we niet doordrukken”, voegde hij eraan toe. Hij bood zijn excuses aan en verzekerde dat de wet in samenspraak met de gemeenschap zal worden herzien. De DNA is opgeroepen de behandeling voorlopig op te schorten, zodat de regering opnieuw in overleg kan treden met alle betrokken partijen, inclusief de traditionele leiders.Voorzitter Bee verdaagde de vergadering naar een andere dag.