De multifunctionele zaal van Para stond donderdag 17 juli 2025 in het teken van kennisdeling en ondernemerschap tijdens de informatiesessie over het Para Farmer Field School-project (PFFS). Het project beoogt de transformatie van lokale landbouwers tot weerbare en duurzame landbouwondernemers.
Het initiatief, een samenwerking tussen Stichting Vonzell onder leiding van voorzitter Leanda Zeldenrust en de Landbouw en Veeteelt Coöperatie Para (Lacopar), wordt gefinancierd door de Alcoa Foundation en kent een looptijd van negen maanden. Tijdens de sessie kregen geregistreerde landbouwers uit het district uitgebreide informatie over de doelstellingen en opzet van het PFFS-project. Er was ruimte voor inhoudelijke presentaties van strategische partners.
Hydroloog en geoloog Oclaya Verwey ging in op het belang van effectief waterbeheer en klimaatbestendige landbouwpraktijken. Landbouwdeskundige Julio Somedjo van Firdaus N.V. lichtte het belang toe van bemestingstechnieken en werken met een zaaikalender.
Daarnaast verzorgde Trustbank Amanah een presentatie, waarin ook aandacht werd besteed aan NOFA (National Opportunity Fund for Agriculture). Hiermee kregen de aanwezigen inzicht in financiële ondersteuning voor agrarische ondernemers.
Het project vloeit voort uit een leerbehoefteonderzoek dat in 2020 werd uitgevoerd onder twintig landbouwers en sleutelfiguren in Para. De studie toonde aan dat er een duidelijke behoefte bestaat aan ondersteuning in ondernemerschapsontwikkeling. Op basis daarvan is het PFFS-concept ontwikkeld, waarin globale best practices en lokale leerstijlen zijn geïntegreerd.
Het PFFS onderscheidt zich als een innovatieve leerbenadering die inzet op ervaringsgericht leren. Door participatie en praktijkgerichte sessies moeten landbouwers hun vaardigheden, kennis en bedrijfsvoering versterken. De nadruk ligt op duurzaamheid, verhoogde productiviteit en veerkracht.
Opvallend tijdens de sessie was de actieve participatie van vrouwelijke landbouwondernemers. Twaalf vrouwen, van wie negen verbonden aan vrouwenorganisatie Hanover, nemen deel aan het traject. “Het is veel werk, maar we doen het met plezier,” aldus mevrouw Nijman uit Rijsdijk, verwijzend naar het uitwerken van het Sustainable Business Model Canvas, een methode om bedrijfsideeën concreet te maken.
Stichting Vonzell stond vanaf het begin open voor samenwerking en hecht grote waarde aan de betrokkenheid van de lokale gemeenschap. De sessie bood landbouwers ook de gelegenheid om ervaringen en knelpunten te delen. Volgens de organisatie is de groep gemotiveerd en toegewijd aan het traject dat hen moet begeleiden naar volwaardig ondernemerschap in de landbouw.
- Minister André Misiekaba: ‘Jullie zijn de deskundigen die h…..
- JIT arresteert Vietnamees en Chinees voor illegale handel i…..
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via What…..
- Rechter doet op 13 augustus uitspraak in zaak mishandelde a…..
- Nieuwe EZ-minister Baasaron: ‘We gaan zaken naar een hoger …..
- Drugsinval in Corantijnpolder: echtpaar en gebruiker gearre…..
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel …..
- Geluk in Suriname..
- President Simons waarschuwt ministers: “Niemand mag handele…..
- Surinaamse Boksbond in beweging..
- Medaille voor speciale verdiensten voor Nederlandse Defensi…..
- Simons: “Het Kabinet van de President is geen uitvoerend or…..
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname..
- Verdachte in verzekering gesteld door de politie voor verko…..
- Does Travel & Cadushi Tours viert 65-jarig jubileum met…..
- Nieuwe aanpak RGD eerste stap naar gezondere generatie..
- Grondlegger Hindipop overleden..
- ‘Bigi Boy’ treft ‘Wolf’ op 29 augustus in eerste DBX-titelg…..
- Kennismakingsbezoek en voorbereiding overdracht ministerie …..
- Alliantie voor Decent Work voor Personen met een Beperking …..
- Er komt absoluut geen kabinet van de ‘First Gentleman…..