KEVINS KIJK / Kevin Headley
‘Wij slaven van Suriname’ (1934), het baanbrekende boek van Anton de Kom, was het eerste werk dat de geschiedenis van Suriname vertelde vanuit het perspectief van de tot slaaf gemaakten en de onderdrukten. Dit maakt De Kom een pionier in de dekoloniale geschiedschrijving.
Zijn nalatenschap leeft voort in de strijd voor sociale rechtvaardigheid, onderwijs en emancipatie. Zijn naam is verbonden aan instituten, zoals de Anton de Kom Universiteit van Suriname en zijn gedachtegoed blijft relevant in discussies over koloniale erfenissen en identiteit.
“Ik vind De Kom een held, omdat hij het lef had om tegen de stroom in te gaan, informatie te onderzoeken, vast te leggen en te delen”
Deze week vonden in Suriname en Nederland diverse activiteiten plaats die verband hielden met Anton de Kom. In Suriname werd dinsdag de lezing ‘Wil de echte wereldburger opstaan?’ georganiseerd door de Anton de Kom-leerstoel en de Adekus. Inleider en leerstoelhouder Guno Jones verklaarde dat Anton de Kom zich verzette tegen onderdrukking en uitbuiting. “De Kom was een organische activist die de noden van arbeiders uit verschillende etnische groepen in kaart bracht. Na zijn uitzetting voltooide hij zijn manuscript.”
Donderdag bood de Gemeente Amsterdam een speciale heruitgave van ‘Wij slaven van Suriname’ aan de stad Amsterdam aan, ter gelegenheid van het tachtigjarige jubileum van de bevrijding van Nederland van de nazi’s. Vanaf 22 februari, de geboortedag van De Kom, is deze editie gratis verkrijgbaar bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Exemplaren worden ook naar Suriname gestuurd.
Het is duidelijk dat De Kom zich inzette voor alle Surinamers. Bij zijn huis in Paramaribo, in de straat die naar hem is vernoemd, nam hij plaats op een stoel en tafel en deed iets dat nauwelijks werd gedaan in die tijd: hij luisterde naar de noden van de arbeiders en schreef die op. Arbeiders van verschillende bevolkingsgroepen, hij maakte geen onderscheid. Zij noemden hem uit respect ‘Papa de Kom’.
Voor zijn open oor en kritische blik op de overheersers werd hij opgepakt en in de gevangenis gezet. Op dinsdag 7 februari 1933 volgde er een protest voor de vrijlating van De Kom. De politie kreeg het bevel om het vuur te openen op de demonstranten. Er vielen twee doden en 22 gewonden. De dag staat in geschiedenisboeken bekend als ‘Zwarte Dinsdag’.
Zijn boek kwam ik jaren geleden tegen toen ik informatie zocht over de vrijheidsstrijder Boni. Ik werd aangenaam verrast, want naast de informatie was ik ook onder de indruk van de schrijfstijl van De Kom. ‘Wij slaven van Suriname’ was geschreven in ouderwets Nederlands, maar nog steeds goed te begrijpen.
De Kom was sarcastisch over verschillende aspecten van het verleden van Suriname, zoals de manier waarop de overheersers naar de Surinaamse samenleving keken. Wat het boek destijds echter duidelijk maakte, is dat ik – en wij – van veel niet afweten over ons eigen verleden. Veel zaken zijn onbekend en nog verborgen, niet alleen over het slavernijverleden.
Iemand tot een held maken is subjectief. Je bepaalt namelijk op basis van je eigen inzichten of je iemand als een held beschouwt. Ik vind De Kom een held, omdat hij het lef had om tegen de stroom in te gaan, informatie te onderzoeken, vast te leggen en te delen, met het besef dat dit ooit van belang zou zijn. De Kom moedigde mensen aan om op te komen voor hun rechten en achter hun principes te staan.
“Is het gedachtegoed van De Kom goed doorgedrongen in de Surinaamse samenleving?” vroeg onderminister en historicus Maurits Hassankhan aan de zaal aan het einde van de lezing van Jones. Een vraag die ik ook meegeef aan de lezers.
headleydwt@gmail.com
- WWF en DSB bereiden activiteiten Earth Hour 2025 voor..
- Volleybalarbiter Manhoef: ‘De speelvloer is zo te zien goed…..
- Prerogatief of willekeur?..
- Minister Ramadhin reageert op mazelenuitbraak in Texas, VS..
- Klinisch chemische testen bij AZP tijdelijk niet beschikbaa…..
- Onze grenzen zijn nog steeds in tact, zegt legerbevelhebber…..
- Kabinet president: ‘Strikt parkeerverbod Onafhankelijkheids…..
- Sewdien heeft geen ambities om op de lijst van de VHP te st…..
- De wereld in het kort – 21 feb. 2025..
- Udo Karg: ‘Investeren in bescherming Surinaamse visgronden …..
- ‘Blok 52 offshore Suriname bevat mogelijk 500 miljoen vaten…..
- Arabische staten komen op tegen Trumps Gaza-‘Riviera&…..
- DA’91 registreert zich bij CHS; verwacht 4-7 zetels..
- Scholieren vieren Internationale dag van Moedertalen in Sur…..
- Grote overwinningen voor Kampoe, Kampoe 2 en Shaktie..
- President Santokhi sluit Caricom-top af met gesprekken over…..
- 4 prijzen voor Verdies competitie ‘Jouw Stem voor onz…..
- NDP versteld van steun aan Guyana in grenskwestie Venezuela…..
- ‘Water en Vuur Festival’ op Earth Hour..
- VN: ‘Surinaams goud belandt via Oeganda op wereldmarkt’..
- ‘Lek’ bij ministerie GBB..