De Progressieve Arbeiders- en Landbouwersunie (PALU) spreekt haar diepe verontrusting uit over het recentelijk intimideren van journaliste Vismohanie Thomas tijdens de uitoefening van haar werk. Deze zoveelste aanval op een journalist, gepleegd door aanhangers van de politieke partij ABOP, is een ernstige aantasting van de persvrijheid en heeft opnieuw geleid tot internationale schade voor Suriname.
Hoewel er inmiddels excuses zijn aangeboden, wijst de PALU erop dat dit incident niet op zichzelf staat. Het past in een verontrustend patroon waarin kritische stemmen worden gesmoord en waarin politieke leiders, met name binnen de huidige VHP-coalitie, keer op keer blijk geven van onbegrip over het belang van vrije meningsuiting en onafhankelijke journalistiek.
De PALU constateert dat dit niet de eerste keer is dat journalisten onder druk worden gezet of geïntimideerd. Eerdere incidenten, zoals het verbod op publicaties en het uit de handel nemen van boeken in opdracht van de President, werden onvoldoende gecorrigeerd door coalitiepartners NPS, ABOP en PL. De recente afstand die deze partijen nemen van het incident rondom Thomas lijkt dan ook weinig oprechte verontwaardiging te tonen, maar eerder ingegeven door electorale motieven.
De Vicepresident en ABOP-voorzitter is in het verleden herhaaldelijk in opspraak geraakt vanwege gewelddadig gedrag richting journalisten. Dat zijn directe omgeving en partijaanhangers zich nu op dezelfde wijze gedragen, wijst op een bredere, structurele minachting voor persvrijheid. Het is zorgwekkend dat de ABOP nu stelt een intern onderzoek te zullen starten, zonder duidelijkheid te geven over de doorlooptijd of consequenties. De vraag rijst of dit niet opnieuw zal uitdraaien op stilzwijgen, zoals zovele zaken die maandenlang aanslepen of nooit worden afgerond.
De PALU herinnert eraan dat politieke partijen juist in verkiezingstijd de media opzoeken om hun boodschap uit te dragen. De uitspraak van de ABOP-voorzitter dat “we de media niet nodig hebben” staat dan ook haaks op zijn recente gedrag en roept vragen op over zijn intenties als hij inderdaad het hoogste ambt van het land ambieert.
Internationaal heeft dit incident opnieuw negatieve gevolgen voor Suriname. De PALU benadrukt dat voortdurende aantasting van de persvrijheid niet alleen ons imago schaadt, maar ook directe economische consequenties heeft. Het is essentieel dat toekomstige politieke leiders een fundamentele gedragsverandering tonen ten opzichte van kritische burgers en journalisten.
De PALU roept het Surinaamse volk op om zich niet langer te laten misleiden door politieke leiders wier daden haaks staan op hun woorden. Alleen door bewust te kiezen voor integriteit en oprechte democratische waarden kan Suriname zich bevrijden van deze neerwaartse spiraal.
- De wereld van Donald Trump..
- B E K E N D M A K I N G:..
- ‘Ik ben me ervan bewust dat ik mogelijk ook fractieleider w…..
- Gerucht: ‘Bigi Boy’ genoemd als tegenstander van Rico Verho…..
- Bloedbad in Tamanredjo: moorden blijven onopgelost..
- Vandaag veel bewolking met kans op een regenbui..
- Tweede basis Diplomatenopleiding afgesloten met certificaat…..
- VS-minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio bezoekt Suri…..
- Boksicoon George Foreman (76) overleden..
- Marco Rubio bezoekt Suriname tijdens Caribische tour..
- Does blij met tentoonstelling Anton de Kom..
- Bokslegende George Foreman (76) overleden..
- Natio met marginale voorsprong naar Martinique..
- Ruim 3.500 aanmeldingen SRD 800 voor scholieren..
- Mathoera niet bekend met brief ontevreden militairen..
- Bevelhebber waarschuwt: ‘Watch your step, don’t play with f…..
- Wang: “Hoeveel verkeersslachtoffers nog voordat we wakker w…..
- Inheemse en tribale volken eisen grondwettelijke erkenning..
- Bedje gespreid; Nieuwe DNA leden krijgen SRD 130.000 bruto …..
- Regering keurt projecten goed voor schoon water, wegen en s…..
- Natio zet stap richting Gold Cup: 1-0..