De Progressieve Arbeiders- en Landbouwersunie (PALU) spreekt haar diepe verontrusting uit over het recentelijk intimideren van journaliste Vismohanie Thomas tijdens de uitoefening van haar werk. Deze zoveelste aanval op een journalist, gepleegd door aanhangers van de politieke partij ABOP, is een ernstige aantasting van de persvrijheid en heeft opnieuw geleid tot internationale schade voor Suriname.
Hoewel er inmiddels excuses zijn aangeboden, wijst de PALU erop dat dit incident niet op zichzelf staat. Het past in een verontrustend patroon waarin kritische stemmen worden gesmoord en waarin politieke leiders, met name binnen de huidige VHP-coalitie, keer op keer blijk geven van onbegrip over het belang van vrije meningsuiting en onafhankelijke journalistiek.
De PALU constateert dat dit niet de eerste keer is dat journalisten onder druk worden gezet of geïntimideerd. Eerdere incidenten, zoals het verbod op publicaties en het uit de handel nemen van boeken in opdracht van de President, werden onvoldoende gecorrigeerd door coalitiepartners NPS, ABOP en PL. De recente afstand die deze partijen nemen van het incident rondom Thomas lijkt dan ook weinig oprechte verontwaardiging te tonen, maar eerder ingegeven door electorale motieven.
De Vicepresident en ABOP-voorzitter is in het verleden herhaaldelijk in opspraak geraakt vanwege gewelddadig gedrag richting journalisten. Dat zijn directe omgeving en partijaanhangers zich nu op dezelfde wijze gedragen, wijst op een bredere, structurele minachting voor persvrijheid. Het is zorgwekkend dat de ABOP nu stelt een intern onderzoek te zullen starten, zonder duidelijkheid te geven over de doorlooptijd of consequenties. De vraag rijst of dit niet opnieuw zal uitdraaien op stilzwijgen, zoals zovele zaken die maandenlang aanslepen of nooit worden afgerond.
De PALU herinnert eraan dat politieke partijen juist in verkiezingstijd de media opzoeken om hun boodschap uit te dragen. De uitspraak van de ABOP-voorzitter dat “we de media niet nodig hebben” staat dan ook haaks op zijn recente gedrag en roept vragen op over zijn intenties als hij inderdaad het hoogste ambt van het land ambieert.
Internationaal heeft dit incident opnieuw negatieve gevolgen voor Suriname. De PALU benadrukt dat voortdurende aantasting van de persvrijheid niet alleen ons imago schaadt, maar ook directe economische consequenties heeft. Het is essentieel dat toekomstige politieke leiders een fundamentele gedragsverandering tonen ten opzichte van kritische burgers en journalisten.
De PALU roept het Surinaamse volk op om zich niet langer te laten misleiden door politieke leiders wier daden haaks staan op hun woorden. Alleen door bewust te kiezen voor integriteit en oprechte democratische waarden kan Suriname zich bevrijden van deze neerwaartse spiraal.
- Sozavo werkt aan inhaalslag achterstanden sociale bijstand..
- Dharm Mungra aangewezen als lijsttrekker van De Nieuwe Leeu…..
- REOI – Supervision Housing Construction Reeberg..
- PVP: samenleving wint grandioos; Hof herstelt de rechtsstaa…..
- Restaurant Week Suriname 2025 biedt unieke eetervaringen in…..
- Rechtenstudenten succesvol op 15e CCJ Moot Court Competitie..
- ABOP verontschuldigt zich over incident met journalist..
- NPS veroordeelt zoveelste aanval op journalist..
- Ramdin: “Alleen met de huidige regering heeft Suriname een …..
- NPS: Aanval op journalist wederom dieptepunt..
- Vrouwen verdienen voortdurende versterking..
- Hoofdredacteur Suriname Herald doet aangifte tegen DNV’er; …..
- NPS hekelt “zoveelste aanval” op journalist..
- Abop biedt excuses aan hoofdredacteur Suriname Herald na in…..
- ABOP veroordeelt optreden tegen journalist Thomas en stelt …..
- WWF en DSB hielden Water & Vuur Festival voor Earth Hou…..
- Stemmen voor vrede en veiligheid: Een politieke litmus test..
- DJ Jemaya pleit voor loyaliteit in dj-scene:..
- Paul Somohardjo zwaait af als actief politiek leider..
- ABOP keurt optreden tegen journalist Thomas af; start onder…..
- 80-jarige veroordeeld voor goudsmokkel..