PARAMARIBO — In verband met Wereld Kanker dag, die dinsdag (vandaag) wordt herdacht, heeft de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) er bij regeringen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied op aangedrongen om toegang tot essentiële kankermedicijnen, benodigdheden en apparatuur prioriteit te geven. Kanker is nog steeds één van de voornaamste doodsoorzaken in de Amerika’s. Jaarlijks sterven meer dan 1,4 miljoen mensen aan deze ziekte en elk jaar komen er ruim vier miljoen nieuwe gevallen bij.
Paho-directeur Jarbas Barbosa benadrukt dat het noodzakelijk is om de toegang tot behandeling tegen kanker wordt verbeterd. “We moeten werken aan een toekomst waarin niemand de behandeling, die nodig is om kanker te overwinnen, ontbeert”, zegt hij. “Het verbeteren van rechtvaardige toegang tot deze behandeling is essentieel voor betere overlevingskansen en het verbeteren van de kwaliteit van het leven.”
“De kloof in overlevingskansen tussen kinderen in hoge-inkomenslanden en in lage- en middeninkomenslanden is grotendeels te wijten aan de beperkte toegang tot betaalbare, kwaliteits medicijnen”Mauricio Maza
Hoewel er wordt toegegeven dat er progressie is geboekt, wordt niet ontkend dat er nog steeds barrières zijn, zoals hoge kosten, inadequate inkoopsystemen en beperkte distributienetwerken. Deze uitdagingen aanpakken vereist een uitgebreide benadering, inclusief bijgewerkte behandelingsprotocollen en gezamenlijke inkoop om de voorspelbaarheid te vergroten en de hoge prijs van geneesmiddelen tegen kanker aan te pakken.
Kinderen met kanker
Vooral de ongelijkheid in de zorg voor kinderen met kanker noemt de Paho “bijzonder zorgwekkend”. In Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied worden naar schatting elk jaar ongeveer dertigduizend kinderen en adolescenten onder de negentien jaar gediagnosticeerd met kanker. Hiervan zullen er bijna tienduizend aan de ziekte sterven.
In hoge-inkomenslanden geneest meer dan 80 procent van de kinderen met kanker, maar in veel lage- en middeninkomenslanden ligt het genezingspercentage rond de 20 procent. “De kloof in overlevingskansen is grotendeels te wijten aan de beperkte toegang tot betaalbare, kwaliteits medicijnen”, zegt Mauricio Maza, regionaal adviseur voor kanker van de Paho.
De regionale organisatie zet haar werk met wereldwijde partners voort om de zorg voor kinderen met kanker te verbeteren. Via het Global Platform for Access to Childhood Cancer Medicines werkt de Paho samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Saint Jude Children’s Research Hospital en het kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) om te zorgen voor een continue levering van betaalbare, hoogwaardige kankermedicijnen aan lage- en middeninkomenslanden (LMIC’s).
In 2024 ondertekende de Paho een overeenkomst met Saint Jude om het platform in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied te implementeren, met als doel de inspanningen tot toegang op te schalen en de nationale plannings- en inkoopcapaciteit te versterken, inclusief het vergroten van de veerkracht van de toeleveringsketen voor behandelingen van kinderkanker. Deze partnerschappen zijn van cruciaal belang om de overlevingskloof voor kinderen in LMIC’s te dichten.
Paho’s Strategisch Fonds is een belangrijk instrument om de toegang tot geneesmiddelen tegen kanker te verbeteren. “We dringen er bij alle landen in de regio op aan om beter gebruik te maken van deze bron, die essentiële kankermedicijnen biedt”, voegde Barbosa eraan toe.
Baarmoederhalskanker
Via het fonds worden ook tests voor het humaan papillomavirus (HPV) voor screening op baarmoederhalskanker en apparaten voor de behandeling van baarmoederhalskanker, kritieke hulpmiddelen die nodig zijn voor de eliminatie van baarmoederhalskanker, aangeboden.
Baarmoederhalskanker eist elk jaar het leven van ongeveer veertigduizend vrouwen in Noord- en Zuid-Amerika, maar met de juiste strategieën – HPV-vaccinatie, screening en behandeling – zou deze vorm kunnen worden geëlimineerd als een probleem voor de volksgezondheid. Baarmoederhalskanker is één van de meer dan dertig ziekten en aanverwante aandoeningen die de Paho wil elimineren als onderdeel van haar ‘Disease Elimination Initiative‘.
Om dat te bewerkstelligen, moeten tegen 2030 drie doelen worden bereikt: 90 procent vaccinatie tegen HPV bij meisjes op vijftienjarige leeftijd, 70 procent dekking van screening met zeer nauwkeurige tests bij vrouwen van 35 en 45 jaar en ervoor zorgen dat 90 procent van de gevallen van invasieve kanker worden behandeld.
In de regio hebben 48 van de 51 landen en gebieden al HPV-vaccinatie ingevoerd. De helft daarvan maakt gebruik van het schema voor één dosis, waardoor de opname en dekking toenemen. De Paho ondersteunt landen bij de toegang tot het HPV-vaccin tegen betaalbare prijzen via haar Revolving Fund en promoot de aanname van HPV-tests voor screening, die de meeste landen inmiddels al implementeren. Hoewel velen zich nog in een vroeg stadium bevinden, hebben vier landen deze tests al opgenomen in hun nationale programma’s.
- CHS-voorzitter Punwasi over tweede werksessie met stembuspe…..
- Minister Nurmohamed wijst op belang vreedzame verkiezingen..
- Trump gaat op eerste dag als president 200 decreten uitvaar…..
- NA KERMISTERREIN, NU PARKEERTERREIN?..
- SURINAAMS VOORDEEL BOVEN PARTIJEN..
- Santokhi: “VHP enige optie om het landvooruit te brengen…..
- Investeringsklimaat van Suriname enorm verslechterd..
- Tractorbestuurder die betrokken was bij dodelijke aanrijdin…..
- Droogte stuwmeer legt ook scholen Brokopondo plat..
- Minister Sewdien wil spoedige start markoesafabriek..
- Hamas laat gijzelaars vrij, Israël laat Palestijnse gevange…..
- Politie regio West start training voor Mobiele Eenheid..
- Geestelijken bidden voor president Santokhi..
- Santokhi wil verantwoording van SVB..
- Karto: “Terugroepwet geen machtsvertoon politieke partije…..
- BELOFTE MAAKT SCHULD..
- Veel zon vandaag..
- DSB herdenkt 160-jarig bestaan..
- DSB viert 160-jarig jubileum met cadeaupakketten voor pasge…..
- Trump voorafgaand inauguratie: ‘Einde aan invasie immigrant…..
- NDP voert succesvolle huis-aan-huiscampagne..