PAHO doneert antigeen sneltesten aan Volksgezondheid

De Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft het ministerie van Volksgezondheid ondersteund met materiaal voor de bestrijding van de COVID-19-epidemie in het land. Het gaat om 30.000 stuks antigeen sneltesten. Voor Suriname is het goed dat deze testen zijn overhandigd, zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.
Het land behoort nu tot een ‘sporadic cases’ land in tegenstelling tot een ‘community transmission’ land wat de situatie voorheen was. Bij deze testen kunnen volgens de bewindsman de uitslagen binnen twintig minuten bekend zijn. Ze worden ook gebruikt voor personen die COVID-19-gerelateerde klachten vertonen.
Volgens Ramadhin is het ook handig om deze testen in te zetten in het verre binnenland of bij de grenzen om zo snel mogelijk de status van een persoon die verschijnselen vertoont, vast te stellen. Het grote voordeel is dat hierbij de keten van behandeling van besmette personen sneller opgang kan worden gebracht. De deskundigen zullen het best aangeven waar en hoe deze testen ingezet kunnen worden.
Los van de antigeen sneltesten heeft het ministerie ook 67.000 PCR-testkits in ontvangst mogen nemen. Samen met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zullen de testen worden ingezet voor de diagnostiek van het COVID-19-virus. Minister Ramadhin is blij met de geste van de internationale gezondheidsorganisaties.
Karen Lewis-Bell, PAHO/WHO-vertegenwoordiger in Suriname is ingenomen dat het land ook over de sneltesten kan beschikken. Hierdoor kan de behandeling van personen die besmet zijn sneller en effectiever opgang komen.
Ze benadrukte dat deze testen gebruikt moeten worden bij personen die COVID-19-symptomen vertonen. De schenking past binnen het kader van de technische samenwerking tussen de regering van Suriname en de PAHO/WHO.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald