Paasboodschap Santokhi: Christus veel onrecht aangedaan

INGEZONDEN

Vandaag staan wij stil bij de heilige dagen van de Christenen met name Goede Vrijdag en Pasen. Deze twee dagen staan in verband met elkaar. De ene is een droevige dag en markeert het einde van de lijdenstijd. De andere dag is een blijde dag en het begin van een nieuw tijdperk, het christelijke tijdperk.ADVERTISEMENT

Weet u wat zo triest is wanneer je het verhaal van de lijdenstijd leest? Christus deed niemand kwaad, maar goed. Hij kwam om vrede te brengen en geen oorlog. Hij genas mensen en deed ze geen kwaad.

“Wij moeten in Suriname de onafhankelijke rechtsspraak beter gaan waarderen, want als die er in de tijd van Christus was, dan was Hij nooit veroordeeld”

Hij gaf wijze lessen over het leven. Hij hield van mensen en predikte geen haat. En Hij wees de mensen de weg naar God. Het is ook triest dat Christus geen eerlijk proces kreeg.

Hij werd ondervraagd door een hogepriester, door een gouverneur, en door een koning, maar niet door een onafhankelijke rechter. Het was een tijd, waarin er geen onafhankelijke rechterlijke macht was die de aanklacht goed moest onderzoeken.

Openbaar Ministerie

In Suriname mogen wij blij zijn dat we een Openbaar Ministerie hebben dat zelfstandig zaken onderzoekt. Er was in de tijd van Christus geen onafhankelijke rechterlijke macht.

Want indien het Openbaar Ministerie zijn werk niet goed doet en de aanklacht niet gegrond is, dan kan een rechter snel inzien dat de zaak niet klopt en vrijspraak geven. Gouverneur Pilatus vond Christus onschuldig, maar onder druk van de publieke opinie veroordeelde hij Christus toch tot de dood.

Wij moeten in Suriname de onafhankelijke rechtsspraak beter gaan waarderen, want als die er in de tijd van Christus was, dan was Hij nooit veroordeeld, maar vrijgesproken. Laten wij waarderen dat wij in deze tijd leven, waarbij er sprake is van de scheiding van machten. Wij leven in een rechtsstaat, waarbij niemand boven de wet staat met een onafhankelijke rechtsspraak.

Dankbaar

In Suriname heeft u recht op een eerlijk proces en staat het recht aan uw kant. Laten wij daarvoor dankbaar zijn. Wat ook triest is in dit verhaal is dat vlak voor Christus onterecht gearresteerd en veroordeeld werd, hij nog als een koning werd binnengehaald op Palmzondag.

Het was de ene week hosanna en de andere week kruisig hem! Je denkt hoe kan dat zo snel. Maar we lezen in de Bijbel dat de massa via de toenmalige social media werd opgehitst, door de mensen achter de schermen. Men vertelde leugens die niet klopten, het was fake nieuws zouden we tegenwoordig zeggen.

De massa, die Christus als redder had binnengehaald, koos nog geen week later ervoor om de misdadiger Barabbas vrij te laten en Christus te kruisigen. Het is duidelijk dat de massa gemanipuleerd werd door verkeerde leiders.

“We kunnen gerust stellen dat Christus veel onrecht is aangedaan in de laatste dagen van zijn aardse bestaan”

Jammer genoeg lezen we ook dat Christus gefolterd werd, want ook dat was in die dagen mogelijk, zonder dat degenen die hem folterden, werden opgepakt. Hij werd geslagen, zijn kleren werden afgerukt, hij werd tot bloedens toe gegeseld en er werd zelfs een kroon met stekels op zijn hoofd geplaatst.

Hij kreeg geen eten en drinken en moest daarnaast zelf het kruis dragen. Dit is onvoorstelbaar in onze tijd en laten wij ook dankbaar zijn daarvoor. Dan hebben we nog niet eens over de kruisiging gesproken, en dat hoeven we ook niet te doen, want u heeft al genoeg ellende vernomen. In Suriname kennen wij geen doodstraf meer in de wet, dus een kruisiging zou niet eens kunnen.

We kunnen gerust stellen dat Christus veel onrecht is aangedaan in de laatste dagen van zijn aardse bestaan. Dat maakt je als mens verdrietig, dat de Zoon van God zo moest lijden, onnodig en onterecht moest lijden.

Wij als mensen maken fouten en verdienen soms terecht straf, maar Jezus Christus verdiende dat niet. Toch blijkt ook uit het verhaal van de lijdenstijd dat Christus in feite voor ons leed en al het kwaad dat de mensen hadden gedaan als het ware op zich nam.

Hij is onschuldig gearresteerd, veroordeeld en gekruisigd, maar dat was op de een of andere manier toch Gods plan. Hij werd letterlijk opgeofferd voor de zonden van anderen. Toch heeft dit verhaal een goed einde en dat zien wij met Pasen.

Daar vindt een ontknoping plaats die de beste schrijver van misdaadboeken en films nooit had kunnen bedenken. Daar zien wij dat Christus inderdaad onschuldig was. Daar zien wij dat het goede toch het kwade overwint.

Want met Pasen lezen we dat Christus is opgestaan uit de dood. De dood kon …