PARAMARIBO — Twaalf dagen nadat de fontein op het Vaillantsplein, waar het Statenmonument staat, werd omgedoopt tot ‘Yogh Fontein’, spreekt het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) van een “onaanvaardbare naamswijziging”. “Het ministerie draagt geen kennis van enige formele naamswijziging en beschouwt de naam ‘Yogh Fontein’ derhalve als niet-legitiem”, aldus het ministerie dinsdagmiddag in een persbericht.
Benadrukt wordt dat het Statenmonument met bijbehorende fontein een essentieel onderdeel is van het Surinaamse culturele erfgoed. “Elke wijziging in naam of bestemming dient met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en in overleg met betrokken instanties plaats te vinden.”ADVERTISEMENT
“Deze hernoeming heeft plaatsgevonden zonder enig overleg met of toestemming van het ministerie en is in strijd met de culturele en historische waarde van het monument, waarvan de fontein deel uitmaakt”OWC
Ongepast en onjuist
Het ministerie geeft aan “met grote bezorgdheid” kennis te hebben genomen van de recente ‘naamswijziging’ van de fontein op het Vaillantsplein. “Deze hernoeming heeft plaatsgevonden zonder enig overleg met of toestemming van het ministerie en is bovendien in strijd met de culturele en historische waarde van het monument, waarvan de fontein deel uitmaakt.”
OWC zegt te erkennen dat het publiek-private partnerschap (PPP) tussen het ministerie van Openbare Werken (OW) en Yogh Hospitality heeft bijgedragen aan de restauratie van het Vaillantsplein, inclusief het duurzame herstel van de fontein door buitenlandse experts. Echter, hij noemt het “ongepast en onjuist” dat deze fontein nu naar een commerciële partij is vernoemd. Erkenning van de bijdrage van Yogh Hospitality kan volgens het departement bijvoorbeeld door een informatiebord dat de rol van de onderneming bij de restauratie en het toekomstige onderhoud van het plein benoemt.
Nationaal erfgoed
De vernoeming van onderdelen van nationaal erfgoed kan uitsluitend plaatsvinden via een ministeriële beschikking, waarbij OWC moet worden betrokken voor advies en goedkeuring. “In dit geval is daarvan geen sprake geweest. Het ministerie keurt deze gang van zaken dan ook ten stelligste af.”
De fontein maakt integraal deel uit van het Statenmonument, dat op 7 mei 1966 werd onthuld door de honderdjarige weduwe van Johan Frederik Nassy ter gelegenheid van de herdenking van de eerste vergadering van de Koloniale Staten, precies honderd jaar daarvoor. Het monument, ontworpen door kunstenaar Stuart Robles de Medina, symboliseert met vijf bronzen vaandeldragers de saamhorigheid en verworven rechten van het Surinaamse volk.
- Amoksi: politie niet ingezet voor veiligheid tijdens campag…..
- RECHTVAARDIGE PENSIOENEN..
- Ingi tori..
- VSB diep bezorgd over wijze van aanbestedingen..
- Mogelijke betrokkenheid bewakingspersoneel bij inbraak CBB..
- Rusland: “NPS is klaar om Suriname weer op koers te brengen…..
- Stembusgang Ecuador: Nek-aan-nekrace tussen Noboa en Gonzal…..
- Politie Santodorp beëindigt 6-jarige vete tussen jeugdigen …..
- Curaçao North Sea Jazz verwacht ook dit jaar veel Surinaams…..
- BRUNSWIJKS BLADGOUD BLADDERT AF..
- DE NIET NAGEKOMEN BELOFTEN VAN CHAN..
- Reactie OKB op opvatting Van Dijk-Silos over artikel 137 Ki…..
- ‘Verloedering verdrukt het hart tot bloeding’..
- Santokhi verlengt termijn Anti-Corruptie Commissie en breid…..
- Aanpak personeelstekort bij politie: herverdeling van taken…..
- Mini-kunstgrasveld in Moengotapoe stimuleert sportontwikkel…..
- BEP-kandidaat Ceciel Pinas: Van bankier en advocaat naar de…..
- Vuilophaal in meerdere buurten stagneert: OW wijst op opsta…..
- MILJOENENPROJECTEN ONDER VERGROOTGLAS..
- Overwegend bewolkt vandaag..
- Importheffingen VS op smartphones en chips opgeheven..