OW treft voorbereidingen derde fase baggerproject

PARAMARIBO — Het ministerie van Openbare Werken (OW) treft voorbereidingen voor het uitvoeren van studies voor de derde fase van het Suriname River Dredging Project. Dit terwijl de uitvoering van de tweede fase, Suriname River Dredging Project 2022 (SRDP 2022), gestaagd loopt en verwacht wordt dat deze eind juli wordt afgerond.

De nieuwe diepgang van 5.5 meter bij laagwater, met een gemiddelde hoogwaterstand van 8.65 meter bij doodtij en 8.3 meter bij springtij, zal per ultimo september 2023 beschikbaar zijn. Meldt de Communicatie Dienst Suriname. De diepte voor de derde fase is nog niet bekend.  

Benutten

Bedrijven worden opgeroepen om de reeds beschikbare diepgang van 4.5 meter bij laagwater, met een gemiddelde hoogwaterstand van 6.65 meter bij doodtij en 7.3 meter bij springtij, optimaal te benutten.

Met het bereiken van deze diepgang is de laadcapaciteit van schepen substantieel toegenomen en is een veilige en efficiënte doorvaart van zeeschepen op de Suriname rivier verder gegarandeerd. Vermeldenswaard is dat na afronding van de eerste fase van het SRDP er geen schepen meer aan de grond zijn gelopen.

De tweede fase van het baggerproject is eind oktober 2022 gestart en zal in juli 2023 worden afgerond. Hiermee zal de Surinamerivier een diepte van 5.5 meter hebben. Wanneer de tweede fase is afgerond zullen er onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden om de diepte op 5.5 meter te behouden.

Een delegatie van de ministeries van Openbare Werken (OW) en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), heeft onlangs een rondleiding gekregen van het baggerschip De Boer/ Boskalis. Er is een rondleiding gegeven over hoe er wordt gebaggerd, waar het baggermateriaal gedumpt wordt en hoe het monitoringsproces plaatsvindt.

Vergoeding Voor Gebruik

Simultaan met de voorbereiding voor de derde fase is er een aanbesteding gehouden voor het aantrekken van een consultant om een studie te doen over de Vergoeding Voor Gebruik (VVG), die nu US$ 6.25 per metric ton (MT) bedraagt.

De VVG op ingenomen- en geloste ladingen, is vastgesteld per beschikking door de ministers OW en TCT, op 11 maart 2020. De VVG wordt op een escrow-rekening gestort en is uitsluitend bedoeld voor de financiering van het baggerproject.

Over enkele weken is de Surinamerivier gereed voor de olie en gasindustrie. Het baggerproject wordt in Public Private Partnership (PPP) verband uitgevoerd tussen de Hankrinbank, Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en de ministeries van OW en TCT.