Overheid start voorlichtingscampagne

De regering is een campagne begonnen om de burger beter te bereiken met basisinformatie. Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd naar de perceptie van de burger over het Internationaal Monetair Fonds en een aantal aanverwante zaken. De informatiestroom naar de burgers over belangrijke beleidsgebieden wordt in de komende maanden verbeterd.

Het onderzoek is in 9 van de 10 districten uitgevoerd op basis van een aselecte steekproef, waarbij 1.806 personen hebben meegedaan. Het district Sipaliwini kon niet in het onderzoek opgenomen worden; dat komt omdat bij een aselecte steekproef heel veel dorpen zouden moeten worden aangedaan (voor steeds 1 of 2 interviews), meldt de Communicatiedienst Suriname.

Drie grootste problemen
Uit het onderzoek is gevraagd naar de drie grootste problemen die aangepakt moeten worden in het land. Het meeste werden vier issues aangekaart die met elkaar samenhangen en ‘de prijzen van goederen en diensten’. Genoemd kunnen worden: de prijzen in de winkels (dit heeft te maken met inflatie), de wisselkoers (welke de prijzen beïnvloedt), de benzineprijs en de prijzen van nutsvoorzieningen (m.n. stroom).

Het tweede probleem dat genoemd werd betreft de gezondheidszorg. De meeste respondenten hebben wel een ziektekostenverzekering, slechts 12% gaf aan dat zij niet verzekerd zijn. Er zijn wel verschillen per district. Het derde grote probleem dat genoemd werd betreft de veiligheid (criminaliteit). Dat wordt vooral genoemd in de meest stedelijke districten t.w. Paramaribo en Wanica.

Overheidscommunicatie
Het grootste deel van de respondenten vindt dat de communicatie vanuit de overheid  tekort schiet. Dit ondanks het feit dat er veel overheidsprogramma’s gemaakt worden, persconferenties gehouden worden en elk ministerie een communicatiedienst heeft. Er is ook een Communicatie Dienst Suriname (CDS) en er zijn vele overheidswebsites waarop allerhande informatie voor de burger staat. Blijkbaar bereikt de informatie de burger toch  onvoldoende of zoekt de burger niet goed naar de informatie.
De overheid  roept burgers op om  ook zelf betrouwbare informatie uit betrouwbare bronnen op te zoeken. Want helaas zijn er veel fake websites en fake nieuwsberichten die de officiële nieuwsvoorziening doorkruisen.