Overheid nu wettelijk gedekt bij opleggen Covid-19-boete

04/09/2020 10:04 – Amanda Palis
Politiecontrole op 29 augustus tijdens de weekendlockdown aan de voet van de Jules Wijdenboschbrug : Anthony Janki  
PARAMARIBO – De juridische haken en ogen voor het opleggen van boetes aan mensen die de Covid-19-regels overtreden, waar Humphrey Naarden, hoofdinspecteur van het Korps Politie Suriname het op 26 augustus had, zijn vrijwel opgelost. Dat blijkt uit gesprek van de Ware Tijd met de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi. Het voornaamste probleem was het aanwijzen van de ambtenaren die de boete zouden moeten opleggen.
De bewindsman geeft aan dat dat intussen is geschied en dat de beschikking voor de boete af is. “Het gaat voornamelijk om ambtenaren van de Arbeidsinspectie, Defensie en Regionale Ontwikkeling en Sport, het politiekorps en BOG. Zij zijn deel van het Covid Quick Response Team en hebben de wettelijke bevoegdheid te beboeten bij Covid-19-overtredingen.”
Tijdens de Covid-19-persconferentie van woensdag is gezegd dat op de twee recente lockdownzaterdagen de politie landelijk ongeveer duizend Covid-19-overtreders heeft opgebracht. In Paramaribo waren het er 691, het westen waaronder Nickerie 95 en Wanica negentig.
Amoksi hoopt dat de burgers de noodzaak inzien van gedragsverandering om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Tot nu toe heeft de politie het gehouden op waarschuwingen aan en opbrengen van overtreders, maar nu mogen boetes worden uitgeschreven. De formulieren hiervoor worden nu gedrukt”, zegt Amoksi.
De Juspol-minister wijst erop dat mensen die beboet worden ter plekke kunnen betalen of ervoor kunnen kiezen voor de rechter te verschijnen om de sanctie aan te vechten. Vanaf oktober zal om de ene vrijdag hiervoor een rechtszitting worden gehouden.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname