PARAMARIBO – Sociale instellingen in Suriname worden door de overheid in de steek gelaten, doordat subsidies niet op tijd worden uitbetaald. Hierdoor komen de instellingen herhaaldelijk in financiële problemen. Zo heeft de Kennedy Stichting personeelsleden moeten ontslaan vanwege het dalende aantal kinderen, meldt directeur Lea Welzijn-Overeem. Onder de ontslagen personeelsleden bevinden zich een directiesecretaresse, kokkin, slaapmoeder, tuinman en een groepsleidster. De medewerkers zullen tot eind november worden uitbetaald.
Om de kosten te dekken, heeft de Kennedy Stichting ook de huurprijs van een verhuurde ruimte verhoogd. Welzijn-Overeem noemt dit een pijnlijke situatie, vooral omdat sommige medewerkers al jarenlang trouw in dienst zijn. “Het is triest om op deze manier afscheid van hen te moeten nemen, simpelweg omdat er geen middelen meer zijn om hun salarissen te betalen”, aldus de directeur.
Welzijn-Overeem roept de gemeenschap op om de Kennedy Stichting financieel te ondersteunen door donaties of maandelijkse bijdragen, zodat de instelling in december, tijdens de feestdagen, nog iets kan betekenen voor de kinderen. Personeelsleden die vertrekken, werden in oktober op de hoogte gesteld en werken tot eind november. Het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft aangegeven dat het geen nieuwe mensen kan aannemen. Er is tot eind november financiering voor de overblijvende 15 medewerkers. De ouders van de kinderen zijn van de situatie op de hoogte.
“De Kennedy Stichting bestond op 3 november 78 jaar, maar door deze omstandigheden was er geen reden om feest te vieren”, zegt Welzijn-Overeem. Ze waarschuwt dat zonder verbeteringen de stichting mogelijk moet sluiten, wat volgens haar een schande zou zijn voor de overheid, gezien het gaat om mensen met een beperking. De stichting biedt onderdak aan 23 kinderen en onderwijs aan 54 leerlingen.
Ook de dak- en thuislozen, die verblijven op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW), kampen met problemen. Het personeel meldt dat de dak- en thuislozen tot eind november van voedsel kunnen worden voorzien dankzij donaties van bedrijven, die het personeel zelf benadert. Vanwege achterstallige betalingen heeft het ziekenhuis de waterlevering naar de tent waar de dak- en thuislozen verblijven, afgesloten. De bewoners moeten nu dagelijks water in emmers vanuit een buitenkraan naar de tent dragen. Daarnaast is er geen elektriciteit beschikbaar in hun onderkomen.
Medewerkers vragen zich af wanneer de overheid zich zal bekommeren om deze kwetsbare groep. “We hopen dat de overheid, met de feestdagen in zicht, haar plicht nakomt en ervoor zorgt dat er voldoende voedsel beschikbaar is, zodat ook dak- en thuislozen een vrolijk kerstfeest kunnen vieren”, zeggen zij.…[+]
- Politiehelikopter beschoten bij Grankreek..
- Samenwerking tussen Juspol en Onderwijs voor veiligheid op …..
- VES analyseert oorzaken en oplossingen stijgende wisselkoer…..
- Pompstationhouders beroofd, mishandeld en gekneveld..
- Voetganger die door bus is aangereden, overlijdt in het zie…..
- Banenbeurs Guyana trekt veel bezoekers 100 duizend banen be…..
- Vier verdachten aangehouden voor overtreding vuurwapenwet …..
- Vier twintigplussers ingerekend na lossen schot bij kabinet…..
- Jarige HVB: Een factor in de politiek..
- Eerste zelfstandige lokale verzekeringsmakelaar in Suriname..
- Brand verwoest voormalig hotel Silver Bird aan de Eduard Br…..
- Finabank lanceert succesvolle obligatie-uitgifte van USD 20…..
- Somohardjo: “Droom Bruswijk om president te worden is vervl…..
- Anton de Kom Universiteit van Suriname viert 56 ste Dies Na…..
- Manco in ons kiessysteem..
- Criminelen schieten op helikopters; 2 agenten gewond..
- Vier verdachten aangehouden ter zake overtreding vuurwapenw…..
- Universiteitsbibliotheek zet in op modernisering met digita…..
- Deel leerkrachten binnenland aangekomen op standplaats..
- Quincy Jones (91), gigant Amerikaanse muziek, is niet meer..
- Harde lessen..