Overheid biedt jonge kunstenaars een platform

08/11/2020 16:28 – Audry Wajwakana

De pas afgestudeerde Jonathan Kastiel legt het verhaal uit achter ‘New World’. : Audry Wajwakana  
PARAMARIBO – Jonathan Kastiel (20) had voor dit jaar slechts twee wensen, namelijk zijn kunst- en werktuigbouwkundediploma behalen bij respectievelijk de Nola Hatterman Art Academy (NHAA) en het Natuur Technisch Instituut (Natin). “Nu ik beide diploma’s op zak heb, hoop ik dat mijn kunstwerken verkocht worden, zodat ik mijn vervolgstudie zelf kan bekostigen”, zegt de jonge kunstenaar.
De kunstwerken van de pas afgestudeerde Kastiel zijn samen met die van tien andere NHAA-kunstenaars en pupillen van Stichting Matoekoe tot december bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) te bezichtigen. Met de tentoonstelling ‘De nieuwe oogst’ hoopt minister Albert Ramdin een bijdrage te leveren aan de ondersteuning van jonge artiesten. Enkele van hen, onder wie Kastiel, brachten maandag een kennismakingsbezoek aan de minister.
Kastiel maakt portretten, fantasiewerkstukken van grof tot fijn, surrealistische en figuratieve kunstwerken. In de vergaderzaal zijn zes kleurrijke surrealistische en figuratieve werken van hem opgehangen. “Het is een goed gevoel om zo kort na de diploma-uitreiking exposure te krijgen op een plek waar veel bekende mensen langskomen”, zegt hij tegen de Ware Tijd.
De afgelopen vier jaar waren nogal zwaar. Hij woont in Commewijne, iets voorbij Stolkertsijver. Kastiel: “Overdag zat ik op het Natin en na school ging ik meteen naar Nola. Daar wachtte ik tot de lessen aanvingen, waarna ik om acht uur snel naar de Heiligenweg liep om de bus naar huis te kunnen pakken. Snapt u nu waarom ik zo blij ben met dit gebaar van het ministerie?”
Het departement krijgt veel bezoekers, zowel ingezetenen als buitenlanders. Door de kunstwerken ten toon te stellen, zullen er, volgens de minister, meer deuren worden geopend ten behoeve van de erkenning en beleving van kunst. “Ik weet dat het niet altijd eenvoudig is voor kunstenaars om ermee te verdienen”, zegt Ramdin.
Aan de muren in de gang, de vergaderzaal en de kantoorruimte van de minister schitteren de verschillende kunstwerken. Zelf is de bewindsman erg onder de indruk van de werken, die erg kleurrijk zijn.
Hoewel hij zegt niet zoveel verstand te hebben van kunst, pakt hij thuis af en toe wel een penseel op om te schilderen. De kunstwerken in zijn werkruimte heeft hij zelf uitgekozen. “Zo zie je ook hoe persoonlijk kunst is.” Zelf wil de minister, die vaak buitenlandse gasten ontvangt, hen erop attenderen zodat zij deze kunstwerken bij de jonge kunstenaars kopen. Deze toezegging werd met een hartelijk applaus door de aanwezigen beantwoord.
De tentoonstelling is door tussenkomst van Cultuurdirecteur Roseline Daan gerealiseerd. Bij de diploma-uitreiking van zeven NHAA-afgestudeerden in oktober, beloofde ze een platform voor hen te creëren om hun mooie werken aan een breder publiek te brengen. Het idee is gelijk door de Bibis-minister omarmd en door zijn chef protocol Audrey Christopher gefaciliteerd.
In haar dankwoord maakte de Cultuurdirecteur gebruik van de gelegenheid om de minister erop te wijzen dat er een stukje deskundigheid ontbreekt in het conserveren van de staatscollectie en het repareren van beschadigde kunstwerken. “Wie weet behoort één van de werken van deze jongeren straks ook tot de staatscollectie en we willen niet hebben dat die verdwijnt of wordt weggestopt”, zei Daan.
Aan Ramdin werd gevraagd om zoveel mogelijk te proberen de kennis naar Suriname te halen of kunstenaars naar het buitenland te sturen om zich hierin te verdiepen. De minister die deze week hoog ambtelijk bezoek krijgt uit Nederland beloofde dit kunstvraagstuk op de agenda mee te nemen. Kunstenaar Jules Brand-Flu wees de minister op de noodzaak van een kunstmuseum.
NHAA-docent Kurt Nahar en Urwin Holband, directeur van Stichting Matoekoe, spraken hun erkentelijkheid uit voor deze handreiking van het ministerie. De stichting is een opvangcentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking. “Vaak maken mensen de fout dat deze kinderen niets kunnen. De tentoonstelling laat het tegendeel zien”, zei Holband, die er gelijk op wees dat de werken van deze kinderen ook in het buitenland worden tentoongesteld.
Matoekoe heeft met NHAA een jarenlange samenwerking, waarbij de pupillen kunstlessen volgen. Door deze tentoonstelling hoopt Holband dat zijn stichting meer in de schijnwerpers komt. Vanwege de financieel economische situatie in het land is het voor de organisatie moeilijk om aan financiën te komen om het centrum te leiden. “Met wat onze pupillen produceren, hopen we in de toekomst Matoekoe tot een zelfredzaam instituut te kunnen maken. Ook de pupillen die kunstwerken maken of bezig zijn met handenarbeid kunnen produceren om later op eigen benen te staan”, zei Holband.
In totaal zijn er zestig kunstwerken uitgestald. De overige deelnemende kunstenaars zijn Arline Winkel, Latoya de Gama, Meggin Peneux, Dakaya Lenz, Arussio Hilversum, Giovanni Jona, Marlon Kromotaroenoe, … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname