‘Our best presenteren we in 2021’

03/01/2021 19:00 – Sharon Singh

Tania Lieuw-A-Soe is door radio ABC uitgeroepen tot ‘Onderneemster van het Jaar’. : Twitter  
PARAMARIBO – Tania Lieuw-A-Soe, voorzitter van Agro-coöperatie Wi! Uma Fu Sranan, is blij verrast met het nieuws dat ze uitverkoren is tot ‘Onderneemster van het jaar’. Radiostation ABC heeft verschillende polls gehouden de afgelopen tijden. Eén van de categorieën was ‘Onderneemster van het jaar’. Op 30 december werd Lieuw-A-Soe als winnaar aangemerkt. Opiniepeilers, onder wie Jack Menke, hebben de keuzes toegelicht.
Wi! Uma Fu Sranan staat bekend om haar cassavepaplijn, pannenkoekenmeel en brood. Volgens de voorzitter is de agrocoöperatie heel klein begonnen met de kokori. De groei kwam na vele sessies met de vrouwen, waarbij de hele keten werd besproken. De leden hebben geleerd wat een waardeketen is en hoe duurzaam te ontwikkelen. Dit jaar gaan de vrouwen begrijpen waarvan ze onderdeel zijn wanneer de processingsfabriek, die is opgezet om volwaardige babyvoeding te produceren, in productie gaat.
Lieuw-A Soe wist niets van de polls af. “Ik kreeg steeds meer apps van vrienden en collega’s, ook uit het buitenland. Ik had totaal geen clue en dacht dat men gewoon een fatu wilde nemen”, vertelt ze. Dat zo’n programma in Suriname bestond was haar niet bekend.
In eerste instantie lacht ze wanneer de Ware Tijd haar belt om te feliciteren. “Ik dacht dit zal wel een collega zijn, toen ik het nummer zag. Het doet wel wat met je hoor. We zijn geen doorsnee ondernemers. Het gaat om een groep rurale vrouwen die verbonden zijn met urbanvrouwen, waar eenieder haar expertise en ervaring presenteert. Aan de hand daarvan worden de krachten gebundeld.”
Aan de Ware Tijd vertelt ze dat ze druk bezig is geweest, waardoor ze niet altijd de ruimte had om met de regelmaat van de klok het nieuws te beluisteren. Zo miste ze het programma donderdag op het radiostation. “Het is een grote eer dat wij als team dit hebben kunnen bewerkstelligen. Soms sta je als organisatie niet erbij stil dat je inspanning op de voet gevolgd wordt door de gemeenschap.” Volgens haar hadden de grote uitdagingen waarvoor de agro-coöperatie heeft gestaan niet kunnen worden overbrugd als het niet om team work ging. “Grote hoogtes kan je niet alleen bereiken.”
Hoe positief gestemd ze ook is, moet Lieuw-A-Soe eerlijk toegeven dat ook voor de agro-coöperatie 2020 een jaar vol uitdagingen is geweest. Desondanks viel er toch iets te vieren. “We kregen een award ‘Superhero’s of Development 2020′ uitgereikt door de Inter-American Development Bank. Van de vierhonderd inzendingen zijn wij één van de winnaars.” Wi! Uma Fu Sranan is de enige organisatie uit het Caribisch Gebied die in de finale is beland. De overige winnaars zijn Brazilië en Ecuador, waarbij Brazilië voor twee categorieën een award heeft ontvangen. Als je deze soort grani krijgt, doe je toch wel aan zelfreflectie, vindt LieuwA-Soe. “Wat heeft gemaakt dat wij dit verdiend hebben? Je beseft ook dat in zo’n klein land, waar men over een uitgestrekt gebied woont, men echt negatief met elkaar omgaat.” Volgens haar kan er veel meer worden bereikt door samen te werken.
De mijlpaal die Wi! Uma Fu Sranan heeft bereikt is volgens de voorzitter aan drie factoren te danken: “God, voor de kracht, geloof in eigen kunnen en doorzettingsvermogen. Ik wil daarbij benadrukken dat het geen rozengeur en maneschijn is geweest. We hebben onze ups en downs gehad, maar our best is yet to come.” In eerste instantie laat de onderneemster niets kwijt, maar de goedgeluimde zakenvrouw besluit toch om een tipje van de sluier te lichten. “Dit jaar zullen wij twee processingslijnen installeren die babyvoeding en cereals uit lokale ingrediënten zullen vervaardigen. Cassave, het knolgewas, zal als basisingrediënt gebruikt worden. Er is al een formule bedacht in samenwerking met een voedingsmiddelenspecialist van PUM. Het mooiste is dat we door een masterstudent van de Universiteit van Wageningen worden bijgestaan.”
Door de toegevoegde wetenschappelijke basis bij deze productie wordt voor het eerst in Suriname een babyvoeding geproduceerd volgens de standaarden van Codex Alimentarius. Verschil Lieuw-A-Soe die de kokori-lijn op de markt heeft gebracht, zegt dat er een verschil is met de babyvoeding die binnenkort wordt geproduceerd. “Die kokori-lijn kan je in dezelfde categorie plaatsen als Bambix. Daaraan moet je nog melk of nutrilon (proteïne) aan toe voegen. Deze nieuwe lijn wordt een well balanced meal, met andere woorden het zal een volledige maaltijd worden. Het zal een pap zijn die proteïne, vitamine en mineralen bevat; een complete formula dus.” De focus ligt hierbij ook op mensen die diep in het binnenland wonen. Deze pap zal in drie smaken geproduceerd worden.
Of de lokale grondstoffen gegarandeerd zijn? “Het is een proces en dit … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname