‘Ouder worden moet voor iedereen prettig zijn’

08/11/2020 06:00 – Amanda Palis

Enkele seniorenburgers doen aan ouderengymnastiek. : dWT Archief  
PARAMARIBO – De Rotary Club Paramaribo wil met haar op 3 november gelanceerde ‘Bigismaproject’ vooral aandacht vragen voor ouderen en de verschillende taboes daar omheen. “Wij zijn ons ervan bewust dat elk van ons, zoals het natuurlijke proces van het leven is, ouder zullen worden. Wij zien ook in onze naaste omgeving, hoe ouderen leven en wat zij meemaken”, zegt Nicole Tjin A Djie, president van de Rotary Club Paramaribo. De ene persoon wordt prettig oud, terwijl dat bij een andere door allerlei verschillende omstandigheden er anders aan toegaat. Volgens de in 2018 gepubliceerde cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek, is 12 procent van de bevolking boven de zestig jaar.
Door de aangepaste omstandigheden rondom Covid-19 zullen er geen bezoeken worden gebracht aan bejaardentehuizen, maar zal de Rotary zich vooral richten op het verschaffen van informatie over hoe ouderen ‘prettig ouder’ te laten worden, gezondheid, welzijn van ouderen alsook dementie en alzheimer.
“Het lijkt soms alsof ouderen een vergeten groep zijn. Nadat hun pensioenering is begonnen worden ouderen, die aandacht nodig hebben, soms eenzaam. Er is zoveel wat we kunnen doen op dit vlak”, zegt Tjin A Djie, die al van start is gegaan met de socialemediacampagne om vooral de bewustwording te vergroten. “Onbegrip vloeit vaak voort uit onwetendheid. Als er meer informatie en bekendheid is over ouder worden, dementie en alzheimer kan er ook meer begrip komen. Ook het verschil toelichten tussen dementie en alzheimer.
Televisie en dagbladen worden ook meegenomen in het mediaplan en Tjin A Djie sluit ook seminars of workshops niet uit. “We gaan proberen een seminar of workshop te organiseren voor verschillende doelgroepen. Daarnaast willen we activiteiten ontplooien met de ouderen zelf. Die zullen in nauwe samenwerking worden verzorgd met deskundigen op het gebied van ouder worden”, doet Tjin A Djie enkele plannen uit de doeken.
Aan de hand van de situatie in het land hoopt de club enkele thema’s zoals ouderen en technologie, bewegingsdagen in verzorgingstehuizen en voorlees- dagen uit te voeren. “Maar dat hangt natuurlijk af van hoe de Covid-19 situatie zich ontwikkelt.” Vooralsnog is Rotarcy Club Paramaribo druk bezig met het uitzetten van de plannen die tot en met mei 2021 zullen worden uitgevoerd.
De club is benieuwd hoe dit project zich zal ontwikkelen, omdat het de eerste keer is dat zo een project zal worden uitgevoerd. Er zal voor de toekomst ook gewerkt worden aan fondsvormingsactiviteiten. “Dit project zal voor onze club ook een leertraject zijn. Gaandeweg zullen wij ontdekken waar wij kunnen ondersteunen en op welke wijze”, aldus Tjin A Djie.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname