Tekst en beeld
PARAMARIBO – “Dit is een integraal opbouwplan met de bedoeling om de samenleving te laten zien dat we het land ook op een andere manier kunnen ontwikkelen. Zoals het nu is, gaat het niet zoals het hoort te zijn.” Dit zegt Stephen Comvalius, oud-directeur van Stichting Staatsziekenfonds (SZF) aan de Ware Tijd over zijn ‘Volksplan’ een uitgebreid programma met oplossingsmodellen voor verschillende sectoren die al jaren met financiële uitdagingen kampen. Hij heeft het twee jaar geleden geschreven.
Comvalius behandelt onder andere innovatie en financiering van de gezondheidszorg en preventie van de zorg. Daarnaast gaat hij diepgaand in op alternatieve inkomensvorming, landbouw, versnelde ontwikkeling van districten, nationale ontwikkelingsstrategie met haalbare doelen, opzetten van nationale ondernemingen en herverdeling via fiscale maatregelen. Deze thema’s moeten volgens hem ontwikkeld worden met veiligheid, stabiliteit en werkgelegenheid als belangrijke steunpilaren.
“Comvalius stelt stabiliteit als de hoofdvoorwaarde van zijn Volksplan“
Hij meent dat vooral de gezondheidssector bijzondere aandacht verdient. “De gezondheidszorg moet je integraal aanpakken omdat ons zorgstelsel ons niet geneest, het houdt je bij. Wat wij willen is de gezondheidszorg brengen naar een hoger niveau. En daarvoor moet je een paar stappen verder; we gaan als land daarvoor keuzes moeten maken”, legt Comvalius uit. Hij wijst erop dat veel structuren er al waren. Die zijn echter kapot gemaakt door de politiek.
Comvalius stelt stabiliteit als de hoofdvoorwaarde van zijn Volksplan. Wisselkoersstabiliteit is daarbij enorm belangrijk. Hij wijst erop dat de koers voortdurend schommelt. “Dat betekent dat het land die koersstabiliteit niet onder controle heeft. Ongeacht welke maatregel de Centrale Bank van Suriname gaat uitvoeren, ze kan de koers niet onder controle krijgen omdat er geen horizontale controle is.”
Om de horizontale controle te krijgen op onder meer de koers zal volgens hem het belastingsysteem anders ingericht moeten worden. “Er zijn teveel hiaten en lekkages. Op dit moment hebben we een belasting- en een importlek. Als we dat willen veranderen moeten we eerst weten hoe we de controle gaan opvoeren, maar dat is er nu niet.”
Cadeau
Comvalius stelt dat alle belangrijke structuren na de onafhankelijkheidsverklaring in 1975 langzaam zijn verwaarloosd, waardoor vooral de verdiencapaciteit van het land en de staatsbedrijven niet meer op een adequate manier werden gecontroleerd. “Al de staatsbedrijven kwamen in rode cijfers en dat zie je tot vandaag nog steeds, omdat al die sectoren die horizontale controle niet konden beheersen. En de mensen die dat moesten doen zijn weg. Die braindrain kan je opvangen alleen als je stabiliteit hebt”, merkt Comvalius op.
Het Volksplan wil hij daarom als cadeau geven aan de Surinaamse samenleving in verband met vijftig jaar onafhankelijkheid dit jaar. Hij wil daarom graag in dialoog met de samenleving over zijn ideeën. “Hiermee geef ik een aanzet om structurele verandering Suriname te brengen.”
- Carla Mavis Koster-Monjearts..
- Cyril Franklin Krolis..
- Gratis hovenierscursus voor jongeren in Wanica..
- Brunswijk: ‘Hoe kan het dat justitie niet wist waar Bouters…..
- Santokhi waardeert Motley voor uitspreken Trefossa-lezing..
- Inheemse en tribale vrouwen getraind in Textiele Werkvormen..
- Overheid houdt zich niet aan haar woord..
- Politie Suriname bespreekt uitdagingen met ambtgenoten uit …..
- Santokhi en Mottley bespreken nationale, bilaterale en regi…..
- Nederlandse politie speurt veroorzaker dodelijk ongeluk Sur…..
- Premier Mottley houdt 16e Trefossa-lezing..
- Tijdens verkeerscontrole stuit politie op sukru en asisi in…..
- Bestuur SBB wil ontslag van directeur Ravenberg..
- Cyrano Asoiti (Abop) toegelaten als DNA-lid..
- Brunswijks kop in zand..
- President Santokhi verwelkomt premier Mia Motley van Barbad…..
- Man ingesloten na herhaaldelijke bedreigingen..
- Zal Inez Weski haar zwijgplicht doorbreken?..
- Zes FPSO’s richten zich op ruim vijf miljard vaten olie in …..
- Waarborgsom niet met verkeerde intenties gebruiken tegen kl…..
- Ludwig Johannes Seedo..