Donald Ramotar, voormalig president van Guyana, gebruikte de begrafenisceremonie voor de overleden Surinaamse ex-president Desi Bouterse om het handelen van Israël in de Gazastrook, waarbij mensenrechtenschendingen tegen het Palestijnse volk worden gepleegd, scherp te veroordelen. Hij wees daarbij ook op het falen van de internationale gemeenschap om in te grijpen.
Tekst Ivan Cairo
Beeld Bentik Paulus
Ramotar veroordeelde zaterdag ook de steun die Nederland aan de Joodse staat verleent. Hij en de voormalige oppositieleider van Guyana, Joseph Harmon, oude vrienden van Bouterse, waren de enige internationale sprekers tijdens de uitvaartceremonie, die tienduizenden aanwezigen en toeschouwers trok. Via videoboodschappen werd ook eer betoond door premier Mia Mottley van Barbados, die een nauwe band had met de overleden Surinaamse leider en zanger Eddy Grant.
“Voor Bouterse betekende onafhankelijkheid meer dan alleen het hebben van een volkslied en een vlag”Donald Ramotar
Bijzondere rol Bouterse
Ramotar drong in zijn toespraak er bij de leiders van de Caricom op aan de leiding te nemen “om te eisen dat Israël uit de Verenigde Naties (VN) wordt gezet, zodat we echte solidariteit kunnen tonen aan het volk van Palestina”. Hij rechtvaardigde zijn oproep onmiddellijk door te stellen dat het niet extreem was en verwees naar de schorsing van Zuid-Afrika door de VN voor minder erge wreedheden onder het racistische apartheidsregime.
Terwijl hij namens de president en vicepresident van Guyana condoleances overbracht aan Bouterses weduwe en familie, merkte Ramotar op dat hij zich gedwongen voelde om de uitvaart bij te wonen “vanwege de nauwe persoonlijke relaties die ik heb gehad met de overleden president Bouterse”. Die nauwe relatie gaat terug tot zelfs voordat hij en Bouterse president waren van hun respectievelijke landen. “Het was inderdaad een van de lichtpuntjes in mijn zeer moeilijke presidentschap”, zei Ramotar.
Hij noemde Bouterse “één van de grote zielen van het Caribisch Gebied”. Hij merkte verder op dat de overleden Surinaamse politicus sinds diens doorbraak op het lokale politieke toneel in 1980 een centrale rol speelde in het sociaaleconomische en politieke leven van Suriname, de Caribische gemeenschap en internationaal.
Bouterse was volgens de voormalige president van Guyana een nationalist die onafhankelijkheid serieus nam. “Voor hem betekende het meer dan alleen het hebben van een volkslied en een vlag. Hij wilde niet alleen een vorm van onafhankelijkheid, maar belangrijker nog, hij wilde een substantie van onafhankelijkheid voor de mensen van Suriname en het Caribisch Gebied.” Volgens Ramotar werkte Bouterse eraan om zijn land minder afhankelijk te maken van de oude koloniale Nederlanders, “iets waar we allemaal nog steeds naar streven in onze regio”. “Hij was een sterke regionalist, hij was een groot voorstander van Caricom en de grotere eenheid in de regio. Hoewel we wat vooruitgang hebben geboekt, hebben we nog een lange weg te gaan en moeten we op dat gebied nog veel meer doen”, zei Ramotar.
Doelwit
De Guyanese politicus gelooft dat “imperialistische” staten Bouterse als doelwit hadden gekozen vanwege zijn ferme standpunt tegen wereldwijde onrechtvaardigheden, terwijl deze landen mensenrechtenschendingen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en het conflict tussen Ukraïne en Rusland steunen. “Het zijn dezelfde moreel bankroete en decadente politici die kameraad Bouterse hebben vervolgd. Dat zijn dezelfde die hem vervolgden en beschuldigden van allerlei dingen”, vertelde Ramotar aan de duizenden mensen die de uitvaart bijwoonden.
“Ik geloof dat het die eigenschappen waren waardoor hij het doelwit werd van wrede aanvallen van de oude koloniale meesters en het imperialisme in het algemeen. Iedereen die nog steeds gelooft dat de belangrijkste imperialistische staten nog enige moraal in zich hebben, nodig ik uit om te kijken naar wat er vandaag de dag gebeurt in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever.”
Ramotar karakteriseerde de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland als “imperialistische machten”, verwijzend naar de afwijzing door de Nederlandse rechtbank van een niet-gouvernementele oproep om Nederlandse wapenleveringen aan Israël te stoppen. Hij verklaarde verder dat het gebruik van het veto door de Verenigde Staten aanhoudende gewelddadigheden mogelijk heeft gemaakt en het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof effectief heeft geneutraliseerd.
Echte vriend
Eddy Grant, de in Guyana geboren internationale superster, beschreef zichzelf als een “echte vriend” van Bouterse en uitte diepe droefheid, zeggende dat hij “verstoken” was van veel verhalen over de overleden Surinaamse leider. In een video-eerbetoon verklaarde hij dat “zoals alle echte leiders, Bouterse leidde vanaf het front, in plaats van anderen aan te sturen vanachter een bureau”.
Bouterse stierf op 23 december vorig jaar als voortvluchtige, nadat hij een gevangenisstraf van twintig jaar had ontlopen die in december 2023 was opgelegd voor de moord op 8 december 1982 van vijftien critici van het militaire regime. Hij dook onder om te voorkomen dat hij zich op 12 januari vorig jaar bij de gevangenis moest melden.
Op 24 december …
- Huize Ashiana krijgt rijst van president..
- PL houdt intake van aspirant kandidaten verkiezingen..
- Pelelu Tepu neemt nieuwe drinkwaterinstallatie en distribut…..
- PL hoeft geen onderministers meer..
- Santokhi belooft jongeren Nickerie moderne IT- trainingscen…..
- Vandaag overwegend bewolkt..
- Volksgezondheid loopt langzaam miljoenenschuld in..
- Meteodienst: Mogelijk lichte buien in delen binnenland..
- Indiase journalisten protesteren na moord op collega..
- Celeste Mariane Richaards (64) Amsterdam 5-1-2025..
- Harvey Ricardo Grot (55) paramaribo 27-12-2024..
- Jean-Marie Le Pen, oprichter Franse naoorlogse Front Nation…..
- ‘Vrienden van Suriname’ stuurt eerste container van het jaa…..
- Bibis-minister tekent condoleanceregister Carter..
- Bij boekpresentatie Roy Khemradj blijkt: ‘Heri libi te na d…..
- SVB vraagt om hulp regering voor tekort US$ 1,5 miljoen..
- President opent nieuwe waterinstallatie in Pelelu Tepu..
- Santokhi: ‘Privacy en foutloosheid hoog in vaandel houden t…..
- Paul Somohardjo hekelt gebroken beloftes van president Sant…..
- President neemt waterinstallatie in Pelelu Tepu in gebruik..
- Herstructurering en eenheid in Suriname..