PARAMARIBO — Ruben Peiter en Dennis Esajas, respectievelijk oud-commisaris en ex-inspecteur van het Korps Politie Suriname, zijn in hoger beroep gegaan tegen hun eerdere veroordeling in verband met de vondst van 478 kilogram cocaïne aan de Smaragdstraat te Paramaribo-Noord op 1 september 2021. Hetzelfde geldt voor Gene K. en Rodrigues Marciano ‘Mao’ Landveld.
Peiter heeft hoger beroep aangetekend, omdat hij het niet eens is met het vonnis in eerste aanleg. Hij werd op 14 februari 2024 door kantonrechter Maureen Dayala veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, wegens het opzettelijk vervoeren van de drugs. Volgens Peiter heeft hij zich niet schuldig gemaakt aan de feiten in de tenlastelegging en zijn er documenten uit het dossier gehouden.
Esajas, die beveiligingsman was van vicepresident Ronnie Brunswijk, ging in hoger beroep, omdat hij zich niet schuldig zou hebben gemaakt aan de genoemde strafbare feiten. Ook zijn ontlastende verklaringen niet meegenomen bij de beoordeling van de zaak. Esajas werd op 14 februari 2024, net als Peiter, gevonnist tot zeven jaar celstraf, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, wegens het opzettelijk vervoeren van de drugs.
Landveld, tegen wie verstek was verleend, werd voor het medeplegen van het vervoeren van drugs een celstraf van acht jaar opgelegd. Gene K., van wie werd gezegd dat hij vermoedelijk het bestelbusje had gehuurd, werd voor alle ten laste gelegde feiten vrijgesproken. De vijfde verdachte in deze zaak, G.S., was wegens medeplichtigheid aan het opzettelijk vervoeren van drugs veroordeeld tot tien maanden, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.
Getuigenverhoor
Het Hof van Justitie startte op 9 juli de behandeling van het hoger beroep. De zaak stond voor voordracht. De advocaat van Landveld bracht naar voren dat zijn cliënt in een eerder stadium verzet had aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter. Het Openbaar Ministerie (OM) bleek daarvan niet op de hoogte. De verzetbrief werd aan het OM overhandigd.
De zaken van Peiter, Esajas en Gene K. werden door de waarnemend procureur-generaal voorgedragen. Het trio wordt deelneming aan een criminele organisatie en overtreding van de wet Verdovende middelen verweten.
Het OM wil drie getuigen, ambtenaren van politie, horen in de strafzaak. Op 6 augustus om twaalf uur ’s middags vindt het getuigenverhoor plaats. Ook zal het OM reageren op de verzetbrief van Landveld. Hij is sinds deze zaak loopt voortvluchtig. Op 10 november 2021 werd er officieel opsporing van Landveld gelast.
- Silvano Tjong-Ahin: “Suriname moet lokale participatie in o…..
- Suriname zet verdere stappen tot toetreding OIC Labour Cent…..
- Nieuw tijdperk voor Suriname..
- Artists-in-Residence filmen herinnering in vervallen Casa B…..
- Rutte prijst Trump op NAVO-top als ‘man van vrede’..
- Eerste ISS-missie ooit voor India, Polen en Hongarije..
- Concept Braziliaanse Conexsus uitgerold in Suriname: Ecosys…..
- MAS-directeur Michel Amafo: “Surinamers moeten bewust kieze…..
- Suriname neemt deel aan World Expo 2025 in Japan..
- Bewustwording over klimaatfinanciering essentieel voor klim…..
- Missverkiezingen verenigen zich..
- Momenten van zon, maar ook onweersbuien..
- Simons: iedereen is welkom om te helpen..
- Torenhoge schuld IOL bij Telesur voor een deel afgelost..
- Militanten ontvoeren 120 kinderen in Mozambique..
- Drie leden ‘witte handschoenen-bende’ gearresteerd na auto-…..
- Beperkt effect VS-bombardement op Iraanse nucleaire sites..
- Aangepaste loonreeksen voor vijf bonden zorgsector..
- Tekortkomingen verkiezingen worden meegenomen bij evaluatie..
- Waarom Duitslands Baerbock ongeschikt is als nieuwe preside…..
- SB – AVA 3 juli 2025 SU..