Oud-ambassadeur Henry Mac Donald: ‘De brand hoefde niet zo groot te zijn’

‘Brandweer verdient extra vergoeding’

Tekst en beeld Sharon SinghADVERTISEMENT

PARAMARIBO — De brand aan de Henck Arronstraat, waarbij vier (monumentale) panden donderdag volledig zijn verwoest, is inmiddels onder controle. De lucht is doordrenkt met een indringende geur van verbrand hout, plastic en chemische dampen afkomstig van elektrische apparaten die vlam hebben gevat.

Omstanders kijken met verslagen blikken naar wat er nog rest van de historische gebouwen. “Deze brand had nooit zo groot hoeven te worden”, zegt oud-ambassadeur Henry Mac Donald met hoorbare spijt. “We hadden slechts één dompelpomp, die ook nog uitviel tijdens het blussen. En nu zitten we met een ramp van dit formaat”, houdt hij de Ware Tijd voor.

Mac Donald, die vanaf het begin van de brand aanwezig was, vertelt verder dat er zelfs water uit het zwembad op het terrein van De Surinaamsche Bank is gebruikt om de felle brand te blussen. “Kuldipsingh kwam af en aan om water te brengen, alsook die wagen van de brandweer zelf, dus iedereen die kon hielp mee. De conclusie is dat water het probleem was, doordat de dompelpomp van de brandweer opgegeven moment niet werkte.”

Historische ramp voorkomen

“De brand had kunnen uitgroeien tot een historische ramp als de brandweerlieden zich niet met volle inzet hadden gegeven … en dat ondanks het schrijnende tekort aan goed materiaal. Voor hun inzet verdienen ze vandaag zonder twijfel een extra vergoeding. De brandweermannen hebben zich uitgesloofd”, prijst de oud-ambassadeur hen.

Aan de andere kant toont hij zich verbaasd en bezorgd dat er slechts één dompelpomp beschikbaar is voor de brandbestrijding in heel Paramaribo. “Deze brand had het volledige blok kunnen verwoesten. Dan spraken we nu over een nationale ramp.”

Gelukkig kreeg men de dompelpomp op tijd weer aan de praat, waardoor erger kon worden voorkomen. “Het probleem is simpel op te lossen: het korps moet beschikken over ten minste drie tot vier dompelpompen en voldoende waterslangen. Alleen dan kunnen we adequaat reageren op dit soort branden”, onderstreept Mac Donald.

(lees verder onder de )

Het trieste beeld na de brand van donderdag, terwijl de brandweer nog aan het nablussen is.

‘Unieke museumstad’

Paramaribo is een unieke museumstad in het Caribisch Gebied en geldt waarschijnlijk als de grootste houten stad ter wereld. De historische houten panden die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan, verdienen daarom volgens hem “maximale bescherming”. “Ik ken geen enkele stad met zoveel houten woningen.”

Mac Donald pleit voor een beter uitgeruste brandweerkorps, vooral als het gaat om het efficiënt aanvoeren van water tijdens branden. Volgens de diplomaat is het oneerlijk om de huidige regering de schuld te geven. “Dit is geen nieuw probleem. Vroeger kwamen brandweerwagens helemaal uit Zanderij om grote branden in Paramaribo te blussen, omdat we hier simpelweg geen materiaal hadden. En dat terwijl we gewoon water uit de rivier kunnen halen.”

Mac Donald onderstreept tot slot nogmaals de ernst van goed werkende middelen. “Het had erger kunnen zijn, maar de schade had zich ook kunnen beperken tot één pand indien de brandweer over voldoende apparatuur beschikte.”

Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera orienteerde zich ook op de plek des onheils.