Orkaan Zeta brengt zware regen voor Mexicaanse Yucatán

Orkaan Zeta is maandagavond in Mexico aan land gegaan. Het brengt zware regenval en mogelijke stormvloed naar een gebied dat pas drie weken geleden door orkaan Delta werd getroffen. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center trof Zeta het schiereiland Yucatán ten noorden van Tulum, Mexico, kort na middernacht als een orkaan van categorie 1 met windsnelheden van 130 km per uur.Het gebied wordt geteisterd door harde wind en zware regenval. De storm zal naar verwachting een stormvloed van 0,5 m tot 1,2 meter boven normaal getij brengen, zegt CNN-meteoroloog Michael Guy. Er zijn orkaanwaarschuwingen van kracht voor Punta Allen naar Progreso, Mexico en Cozumel.

Verwacht wordt dat Zeta aan kracht zal verliezen als het over Yucatán gaat. Het zal waarschijnlijk een categorie 1 blijven terwijl het zich over de Golfkust beweegt om woensdagavond aan land te komen tussen de Mississippi River Delta en Mobile, Alabama.De voorbereidingen voor de storm zijn aan de gang in New Orleans, Louisiana, waar vrijwillige evacuaties vanaf vanavond zijn uitgevaardigd voor gebieden buiten hun dijksysteem, waaronder het Ierse Bayou, de Venetiaanse eilanden en het meer van Catherine, staat in ee verklaring van de stad New Orleans.Het metrogebied van New Orleans zet zich schrap voor tropische stormwinden, zware regenval en kustoverstromingen van 1,1 m tot 1,8 m als gevolg van orkaan Zeta. Inwoners worden aangemoedigd om voor minstens drie dagen noodvoorraden te verzamelen, waaronder voedsel, water en medicijnen. De stad New Orleans is van plan om dinsdag zandzakken aan bewoners te verstrekken.Maandag gaf de gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards, een noodverklaring af voordat Zeta arriveerde. Meer dan 1.150 Louisiana National Guardsmen zijn geactiveerd en hebben een verscheidenheid aan hoogwatervoertuigen, boten en helikopters voorgepositioneerd voor zoek- en reddingsinspanningen, zei de gouverneur. “We moeten de handen uit de mouwen steken, zoals altijd, en ons voorbereiden op een mogelijke impact op Louisiana,” zei Edwards.

Tot nog toe heeft het actieve Atlantische orkaanseizoen van 2020 27 stormen met naam opgeleverd. Er waren tien orkanen, waarvan er vier werden gecategoriseerd als grote orkanen met een maximale aanhoudende wind van minstens 178 km per uur.
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com