Tijdens de behandeling van de Aanbestedingswet in De Nationale Assemblee (DNA) vroeg Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, opnieuw aandacht voor de start van scholen in het binnenland. Minister Henry Ori zegt dat zijn ministerie de afgelopen weken zoveel mogelijk betalingen heeft uitgevoerd met steun van het ministerie van Financiën en Planning.
Echter, gistermorgen ontving hij bericht dat enkele boothouders met rekeningen bij de Finabank nog geen betalingen hebben ontvangen. “We streven nog steeds naar een start op 1 november, maar ik kan geen garantie geven, omdat we afhankelijk zijn van factoren die we niet volledig in de hand hebben,” aldus Ori.
De minister vroeg begrip voor de situatie, aangezien de financiële achterstanden weliswaar worden ingelopen, maar er daarnaast problemen zijn, zoals lage waterstanden, drinkwatervoorziening en logistieke uitdagingen, die eveneens moeten worden opgelost. “Sommige problemen kunnen we niet beïnvloeden,” benadrukte Ori.
DNA-voorzitter Marinus Bee noemde de situatie “een zeer serieuze zaak” en riep de ministers op om alles op alles te zetten om de startdatum van 1 november te realiseren. “Het is al een maand na 1 oktober,” zei Bee, waarbij hij benadrukte dat parlementariërs voortdurend geconfronteerd worden met de problemen in het binnenland. Bee gaf ook aan dat het parlement bereid is ondersteuning te bieden als het ministerie extra middelen nodig heeft.
Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, merkte op dat de minister sympathiek overkomt, maar dat dezelfde antwoorden herhalen geen oplossing biedt. “Wat gaan we in de paar dagen die resteren nog bereiken?” vroeg Parmessar, die aangaf dat scholen vaak gesloten blijven of met een ernstig gebrek aan leerkrachten kampen.
NDP-lid Ebu Jones sloot zich hierbij aan en zei dat de minister niet moet stellen dat geld het enige probleem is: “Laat de president minder reizen en voorkom dat er in Nickerie gunningen plaatsvinden zonder aanbesteding.” Mahinder Jogi (VHP) pleitte voor transparantie en riep op om eerlijk te zijn in plaats van beloften te doen die niet nagekomen kunnen worden.
Bee stelde voor om een interdepartementale actie op te zetten, waarbij andere ministeries worden gemobiliseerd om te helpen. Hij benadrukte dat het van het grootste belang is om alles te doen om de scholen op 1 november te kunnen openen, aangezien veel scholen al een maand eerder zijn gestart.
Minister Ori gaf aan dat het ministerie er alles aan doet om de startdatum te halen, maar kon geen volledige zekerheid bieden. Hij zei voorzichtig te willen zijn met toezeggingen: “Als blijkt dat de scholen niet kunnen starten op 1 november, dan ligt dit aan omstandigheden waar we geen invloed op hebben,” aldus Ori.
- Ingrid Karta-Bink: “Water is no longer a luxury, but a nece…..
- Brunswijk dringt aan op middelen voor resocialisatie in San…..
- Bouterse zal geen valide gronden kunnen aandragen bij grati…..
- 68-jarige man overlijdt in pensionkamer..
- Zorgen over giftige lucht in Delhi nu vervuiling toeneemt..
- CSR-programma Telesur niet meer gericht op sport, maar op z…..
- Growing support and increasing opposition regarding LGBTQI+…..
- CLO wil een aantal gesprekken voeren met de regering..
- Burgers Kabalebo sluiten actie niet uit..
- Assembleelid Karto: Geen sprake van onrust bij BIZA..
- Suriname zet stap naar eenvoudige diaspora-dienstverlening …..
- Man vermoedelijk verdronken na val in Surinamerivier..
- Suriname benaderd door geldschieters die olierijkdommen als…..
- Uruguay op weg naar tweede ronde in presidentsverkiezingen..
- Pick-up bestuurder aangehouden voor te hoge snelheid bij do…..
- ‘Religieuze acceptatie van LGBT+- is een stap vooruit’..
- Update: Zware aanrijding tussen personenauto en terreinwage…..
- President kan afspraak met PL van 2020 naast zich neerlegge…..
- Houtproductie 2024: nog geen 50 procent gerealiseerd..
- Automobilist S.B. ingesloten; aanrijding Kwattaweg..
- Relevant blijven..