Organisaties voor resocialisatie verliezen contact met ex-gevangenen

23/08/2020 08:01 – Lloyd Djendje
Binnen de gevangenismuren wordt er onder meer aan landbouw gedaan.  
PARAMARIBO – Stichting House of Hope (SHH) heeft minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie per brief gevraagd welke gevangenen op korte termijn vrijkomen. Ze wil namelijk met welwillende ex-gedetineerden werken aan hun resocialisatie.
Voorzitter Ronny Vaarnold vindt geestelijke begeleiding namelijk belangrijk voor terugkeer in de samenleving. “Contact met vrijgekomen gedetineerden wordt echter bemoeilijkt door de coronacrisis en daarom hebben wij de minister benaderd voor samenwerking.” De voorzitter zegt dat de bijdrage van geestelijke organisaties in het resocialisatieproces niet onderschat moet worden.
Sinds de uitbraak van corona is het geestelijke organisaties verboden om gevangenen te bezoeken voor de begeleiding. SHH en andere christelijke organisaties hebben getracht om de begeleiding desnoods via videotrainingen te verzorgen, maar het verbod op samenscholing, dat ook in de gevangenis geldt, maakt dat niet mogelijk. “Op deze manier gaat het contact verloren”, beaamt Vaarnold.
Volgens Julian MacLean, directeur van stichting Prison Fellowship Suriname, is het nu moeilijker dan voorheen om contact met personen te houden. “Veel moet, voor zover mogelijk, digitaal gebeuren en afspraken op kantoor zijn niet aangeraden. We hebben ex-gevangenen als vrijwilligers en zij doen goed werk.”
Over de opvang van vrijgekomen gevangenen in deze tijd zegt MacLean: “We zijn bezig om meer partners te zoeken die ze kunnen opvangen net als House of Hope. We proberen ook voor vrouwen ook een opvangpartner te vinden.”
SHH is onlangs gestart met een landbouwproject voor kleine groepen, waarmee ze een eigen inkomen verdienen. Dat kan trouwens ook op andere verantwoorde wijze. “Ze hoeven niet expliciet bij onze stichting te blijven, ook omdat wij niet genoeg plaats hebben. Als zij geleerd hebben om in hun eigen behoeften te voorzien, kunnen ze plaats maken voor anderen om getraind te worden.”
Hij weet dat binnen de strafinrichtingen sommige gevangenen zich al bezig houden met planten of kippen kweken. Na detentie mag de opgedane kennis niet verloren gaan. Daarom biedt SHH het landbouwproject als een opvangmogelijkheid voor de doelgroep. Een geplande training door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is vanwege de coronapandemie niet doorgegaan.
Vaarnold: “We blijven zoeken naar mogelijkheden om bij te dragen aan de resocialisatie. We staan in contact met bedrijven die wij ook inschakelen om te helpen aan een baan. Sommigen ex-gedetineerden hebben het verbruid bij hun werkgever, maar er zijn anderen die er goed van zijn geworden en zelfs herenigd zijn met hun gezin of een nieuw gezin hebben gesticht.”
SHH is in januari gestart met een ‘school van herstel’ speciaal voor de doelgroep. De ‘opleiding’ duurt zes maanden waarna de deelnemers mogen meedoen aan een landbouw- en veeteelttraining van drie maanden. “Als zij slagen, beginnen we een landbouw- en veeteeltproject te Para waardoor zij verzekerd zijn van een inkomen.”
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname