Organisatie verkiezingen tevreden over verloop stembusgang

Het hoofd van het Algemeen Secretariaat Verkiezingen, Rihanto Hardjopawiro, toont zich tevreden over het verloop van de verkiezingen. In vergelijking met de verkiezingen van 2020, die gepaard gingen met tal van logistieke uitdagingen vanwege de covid-19-pandemie, verliep dit keer alles aanzienlijk gestructureerder.
“Toen moesten we op het laatste moment nog zaken aanpassen en het Hoofdstembureau ondersteunen. Nu valt dat onder de verantwoordelijkheid van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), en waar nodig hebben wij enkel logistieke en organisatorische ondersteuning geboden aan de hoofdstembureaus,” aldus Hardjopawiro.
Volgens hem zijn er wel enkele klachten binnengekomen, maar die vallen onder de verantwoordelijkheid van het CHS en de hoofdstembureaus. “Vanuit onze organisatie zijn wij in algemene zin tevreden. De afspraken die we met de stembureaus en hoofdstembureaus hadden gemaakt, zijn grotendeels nagekomen,” zegt hij.
Nu de verkiezingsdag achter de rug is, verlegt de organisatie haar focus op de afhandeling van het verkiezingsmateriaal. “We zullen in overleg treden met de districtscommissarissen, want alle overige materialen zoals stembussen en stemhokken moeten terug naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, met name het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Dat kan pas zodra de stemkastjes, waarin de stembiljetten nog zijn opgeslagen, vrijgegeven worden nadat de uitslag door het CHS is vastgesteld en bindend is verklaard door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Tot die tijd blijven de materialen opgeslagen bij de commissariaten.”
Na het bindend verklaren van de uitslag wordt het verkiezingsmateriaal overgebracht naar Para, waar het onder toezicht van het OKB in een loods wordt opgeslagen. “Vanuit het ministerie van Biza zal vervolgens een evaluatie plaatsvinden met alle betrokken actoren: de districtscommissarissen, het Hoofdstembureau, het CHS, het OKB en de politieke partijen,” besluit Hardjopawiro.