OPZ onderzoekt deviezensmokkelzaak politieofficier

24/12/2020 00:00 – Ivan Cairo

 
PARAMARIBO – De afdeling Onderzoek Politionele Zaken (OPZ) is een onderzoek begonnen tegen inspecteur O.E., waarnemend hoofd van het BID-team. Hij werd eerder deze week in verzekering gesteld op verdenking van meerdere strafbare feiten. Dit wordt tegenover de Ware Tijd bevestigd door politiewoordvoerster Rachel Deekman.
De inspecteur zou zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van de Deviezenwet, de wet Economische Delicten, misbruik van bevoegdheden, aannemen van giften, het doen van beloften en deelname aan een criminele organisatie. Deekman stelt dat in deze zaak ook burgers zijn aangehouden.
Uit andere bron verneemt de Ware Tijd dat reizigers die onlangs via de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven naar het buitenland wilden vertrekken met niet toegestane grote bedragen in vreemde valuta werden betrapt door de douane. Zij overtraden hiermee de Deviezenwet. De zaak werd voor verdere afhandeling aan de Bestrijding Internationale Drugsteam overgedragen.
Inspecteur O.E. heeft naar verluidt verklaard de reizigers opnieuw te hebben gecontroleerd. Zij zouden hebben aangegeven toestemming te hebben en lieten afgestempelde formulieren zien. De inspecteur zegt de mensen toen te hebben heengezonden en vernam achteraf dat de getoonde formulieren al enige tijd niet meer worden gebruikt. Hij verklaarde daarvan niet op de hoogte te zijn geweest. Omdat zijn verhaal niet geloofwaardig overkwam en ook andere verdachte zaken kwamen bovendrijven, werd hij aangehouden en in verzekering gesteld.
Sinds de valutaschaarste ruim twee jaar geleden ernstige vormen begon aan te nemen, namen veel ondernemers hun toevlucht tot het zelf exporteren van euro’s via zogenoemde geldezels, mensen die al dan niet tegen betaling grote sommen euro’s naar het buitenland brachten, deze omwisselden en met Amerikaanse dollars terugkeerden.
In 2018 en vorig jaar liep het wat de in- en uitvoer van deviezen betreft de spuigaten uit, zei Jenny Johns-Christopher, toenmalig voorzitter van de Deviezencommissie, in januari 2020 tegen de Ware Tijd. “Er was geen maximum waar mensen zich aan moesten houden. Je hoefde dit alleen aan te melden met een H-formulier op de luchthaven.” Gemiddeld namen koeriers per keer tussen de driehonderd- en vierhonderdduizend euro mee. In een bepaald geval had een persoon zelfs meer dan één miljoen euro weggebracht, zei Johns-Christopher.
Het fysieke deviezenverkeer werd daarom aan banden gelegd. Wie vanaf 15 januari 2020 tussen tien- en vijftigduizend Amerikaanse dollar of de tegenwaarde daarvan in een andere vreemde valuta wilde in- of uitvoeren, moest toestemming hebben van de Deviezencommissie. Een simpele aanmelding met het zogenoemde 098 H-formulier kon vanaf toen niet meer. Ook werden er meerdere veiligheidskleppen ingebouwd. De regulering van de valuta in- en uitvoer was één van de maatregelen in het kader van de nationale risicoanalyse van de financiële sector.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname