Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO — “Wat Majoie Hajary voor ons heeft achtergelaten, kunnen we beschouwen als cultureel erfgoed. Door dit erfgoed te bewaren en te bestuderen, leren we van het verleden”, meent projectcoördinator Tanuya Manichand in gesprek met de Ware Tijd. Vrijdag wordt ‘Da Tori Fu Freida’, een oratorium van Hajary, in de kathedrale basiliek opgevoerd.ADVERTISEMENT
Een oratorium is een muzikale compositie voor koor, solisten en instrumenten, die vaak een verhaal vertelt met een diepere geestelijke boodschap. ‘Da Tori Fu Freida’ is geschreven voor de Pina Wiki, de lijdensweek, die de laatste zeven dagen markeert van de veertig dagen durende vastentijd van de katholieken (van Aswoensdag tot en met de zaterdag vóór Pasen).
“Wat Majoie Hajary destijds heeft geschreven, was een aanzet tot de ‘alakondre firi’, waarbij verschillende cultuurelementen samenkomen”Tanuya Manichand
De componist en pianist heeft voor elke dag van de vastentijd muziek gecomponeerd. Voor deze pilot is de week van Goede Vrijdag uit haar oratorium geselecteerd. Het project is geïnitieerd door monseigneur Karel Choennie.
De bedoeling is om bij de jongeren, vooral rond deze tijd, de interesse aan te wakkeren om de Stille Week te ervaren. “Kerst wordt groots gevierd, maar de Stille Week, het paasverhaal, wordt in mindere mate beleefd. Ook willen we met dit project onze grootheden die in de vergetelheid zijn geraakt, voor het voetlicht plaatsen”, benadrukt Manichand.
Mooi proces
De School voor Jong Talent Suriname wil met dit concert jongeren inspireren om hun talenten in te zetten voor zichzelf en Suriname door een voorbeeld te nemen aan deze componist van Surinaamse komaf. Hajary heeft op verschillende continenten soloconcerten gegeven.
Dirigent en muziekdocent Jaïr Konter vertelt aan de krant: “Haar werken hebben we gekregen. Eenmaal je met haar werk bezig bent, voel je je gehecht en verbonden aan zo’n componist. Het was wennen, het kennismaken met haar stijl.” Maar volgens Konter is het een mooi proces om dit te mogen ervaren. “Deze verbintenis willen wij met het publiek delen.”
Alakondre firi
Hajary was westers geschoold, maar bracht altijd Surinaamse elementen in haar muziek. “Dat betekent dat zij de Surinaamse cultuur heeft uitgedragen in haar composities”, licht Konter toe. “Ze voegde niet alleen verschillende muziekinstrumenten toe aan haar repertoire, maar ook de taal die zij koos, waaronder het Sranantongo.“
De componist en pianist werd in 1921 in Paramaribo geboren. Haar vader was van Hindostaanse afkomst en haar moeder had Creoolse en Chinese roots. Deze rijke culturele erfenis heeft zij verwerkt in haar werk.
Manichand: “Wat zij destijds heeft geschreven, was een aanzet tot de ‘alakondre firi’, waarbij verschillende cultuurelementen samenkomen. Ze was één van de pioniers – hoewel het toen nog niet zo werd genoemd – van de ‘alakondre firi’.”
De opvoering ‘Da Tori Fu Freida’ van vrijdag is een eerbetoon aan Majoie Hajary, de componist van Surinaamse komaf.
- Covid-19-pandemie: historie en analyse (3)..
- Simons hartelijk ontvangen door marktverkopers in Amsterdam…..
- Minister Emanuel heeft zich niet gestoord aan beledigende u…..
- Optsu-DNA-kandidaat Nanhkoesingh wil strafrechtelijke vervo…..
- Drukkerijen ondergaan veiligheidsinspectie in aanloop naar …..
- Rijstcrisis raakt ook Suriname: ‘Zonder rijst geen vlees, g…..
- Shell sluit overeenkomst voor nieuwe offshore boorcampagne …..
- President decoreert 10 personen in Nederland..
- Jah Hands Baas ‘gemotiveerd en ready’ voor ‘Two Decades of …..
- Oude Kiesregeling versus nieuwe Kiesregeling..
- Kinderen met beperking genieten van sportdag..
- OPTSU wil vervolging president, ministers LVV en OW..
- UNDP overhandigt verkiezingsmateriaal aan Biza..
- Geen luisterend oor voor problemen Kwamalasamutu..
- Hoger beroepen civiele zaken vervallen op 1 mei..
- Aanbod vreemde valuta wordt opgevoerd..
- UNDP draagt officieel nieuw verkiezingsmateriaal over aan B…..
- China slaat terug tegen Amerikaanse tarieven..
- Kampioensaspiraties Ketura Margaret nog recht overeind..
- Yvonne Roekijem Saeri..
- Irene Geertruida van West-Polsbroek..