Tekst en beeld Edwien Bodjie
PARAMARIBO — “Vandaag presenteren wij jullie een optie om Suriname op een pad van progressieve ontwikkeling te brengen, een optie om het Surinaamse volk blijvend uit de armoede te halen en een einde te maken aan wat we noemen de oude politiek, etnische politiek en de friends and family-cultuur.” Dat zei Palu-hoofdbestuurslid Henk Ramnandanlal dinsdag tijdens een persconferentie in het partijcentrum van de Palu bij de proclamatie van OPTSU.
Deze nieuwe politieke beweging – OPTSU moet worden gelezen als ‘Optie voor Suriname’ – is een samenwerking tussen de Palu, de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) en Wi Sranan en zal deelnemen aan de verkiezingen van 25 mei. Joyce Williams, voorzitter van de SPA, wordt de lijsttrekker.
“Dit samenwerkingsverband, OPTSU, heeft de potentie om ons land op de juiste weg te zetten”Palu-voorzitter Jim Hok
Het waarom
Volgens Ramnandanlal is de combinatie tot stand gekomen op initiatief van mensen met vaderlandsliefde uit het bedrijfsleven en het maatschappelijke middenveld onder leiding van Iwan Poerschke. Na wekenlang onderhandelen om tot een gezamenlijke visie te komen, zijn uiteindelijk drie politieke partijen overgebleven. Deze groep noemt zich Nationaal Congres. “De bedoeling is dat deze groep wordt uitgebreid. We willen breken met de bestuurscultuur van de afgelopen vijftig jaar en die vervangen door progressief bestuur.”
Poerschke: “Wij zijn Surinamers met bewezen verdiensten binnen de samenleving die onze krachten willen bundelen om ons land vooruit te helpen. De verkiezingen van 25 mei worden historisch, niet alleen vanwege het nieuwe kiessysteem, maar ook omdat de bevolking al jaren ontevreden is over het beleid.”
Hij stelde dat de initiatiefgroep geen politieke ambities heeft in de zin van zetelverdeling binnen een partij, maar wil bijdragen aan vernieuwd leiderschap. “Business as usual levert niet de resultaten op waar de samenleving op wacht. Als we niet ingrijpen, betekent dat nog eens vijf jaar van stilstand”, waarschuwde hij.
’s Landsbestuur hervormen
Palu-voorzitter Jim Hok noemde politieke samenwerking essentieel. In 1980 was er al een samenwerkingsverband tussen zijn partij en Fred Derby, maar door de staatsgreep van 25 februari gingen die verkiezingen niet door. “Sinds de laatste stembusgang zijn we in gesprek geweest met verschillende partijen. Het is een lang proces geweest, maar het bedrijfsleven en het maatschappelijke middenveld hebben ons opgeroepen samen te werken.”
Palu heeft de programma’s en doelstellingen van de nu samenwerkende partijen geanalyseerd en vastgesteld dat er weinig fundamentele verschillen zijn. “In de praktijk is Suriname een multiculturele samenleving, maar politieke partijen houden zich daar niet altijd aan. Wij willen het bestuur van het land hervormen en de nationale politiek teruggeven aan alle Surinamers.”
Hok waarschuwde voor de uitdagingen die de olie-industrie met zich meebrengt en pleitte voor een radicale koerswijziging. “Suriname groeit en zal meer verdienen, maar alleen als we de juiste prioriteiten stellen. Dit samenwerkingsverband heeft de potentie om ons land op de juiste weg te zetten.”
Verandering
Newalsing Nankoesingh, voorzitter van Wi Sranan, benadrukte dat OPTSU voor alle Surinamers is. “We willen alle maatschappelijke organisaties betrekken om daadwerkelijke verandering te brengen. Dit is niet zomaar een politieke organisatie, maar een beweging voor de toekomst van Suriname.”
Williams wees erop dat de SPA decennialang deel heeft uitgemaakt van regeringen en beleid heeft helpen formuleren. “Wij hebben successen geboekt, maar soms ook gemerkt dat we door gebrek aan zetels niet voldoende invloed hadden om noodzakelijke veranderingen door te voeren.”
Ze noemde als voorbeeld de concept-Taxiwet die werd voorbereid om de sector te ordenen en werkgelegenheid te creëren. “Ondanks consensus tussen regeringspartners kwam deze wet niet. Dit toont aan waarom wij als progressieve partijen moeten samenwerken en onze krachten moeten bundelen.”
Joyce Williams, voorzitter van de SPA, wordt de lijsttrekker van OPTSU. Achter de tafel onder anderen Newalsing Nankoesingh van Wi Sranan en Jim Hok van Palu.
- Mushroomteelt kan lucratief blijken voor Caribische markt..
- Oproep aan president Santokhi: geef het goede voorbeeld, re…..
- Nog uitdagingen bij aanpak grondproblemen..
- Binnen drie jaar vijf grote internationale hotels in Surina…..
- Paho waarschuwt voor verhoogd risico dengue-uitbraken door …..
- Milieukenner pleit voor betere Chinalco-deal..
- BiZa presenteert wijzigingen kiesstelsel..
- Eerste knieprothese-operatie in MMC markeert historisch mom…..
- Bewolking in de ochtend en in de middag wat regen..
- Ramsukul wil dagelijks 40 rapporten van grondinspecteurs..
- Amerikaanse vrouw klaagt Tate-broers aan voor dwang tot sek…..
- Sombra verkoopt en signeert boek op thema-avond Schrijversg…..
- Reginia Magdelana Henriëtte Breidel (77) Amsterdam te Nede…..
- Mavis Anne Marie Lobles (71) Paramaribo 23-1-2025..
- Twee vluchten met Amerikaanse gedeporteerden naar Venezuela..
- A20 zal DNA-kandidaten met kennis, kunde en draagvlak prese…..
- Meteodienst: Kortdurende matige tot zware onweersbuien niet…..
- Column: Niet alleen de geit maar ook de kool wordt gespaard..
- Lienga: ‘SWM-water is het beste van de wereld’..
- Lancering munten en bullions: Kleine man krijgt investering…..
- Sewdien: “Voedselpakketten zijn veilig”..