Oppositie wil spoeddebat

HET IS EEN stuk Surinaamse ‘cultuur’ dat aan het einde van een regeerperiode de zittende machthebbers er alles aan doen om onvrede binnen de samenleving in de kiem te smoren en in diverse vormen cadeautjes weg te geven. De regering-Santokhi vormt daar geen uitzondering op. Toewijzing van gronden, verhoging van toelagen of invoeren van nieuwe toelagen, verstrekken van gratis voedselpakketten. Het kan niet op. Het is bij elke regering rond verkiezingstijd – hoe slecht het land er ook voor staat – één en al verkwisting van staatsgeld om kiezers zo gunstig mogelijk te stemmen. Maar de regering-Santokhi – lees VHP – lijkt alle voorgaande records te willen/zullen breken.

Behalve dat de doorsneeburger, van wie jaren grote offers zijn gevraagd, zoveel mogelijk in de watten wordt gelegd en de president nu ‘overal’ opduikt na ruim vier jaar vrijwel ‘onzichtbaar’ te zijn geweest, worden ook politieke vrienden kennelijk bevoordeeld. Recent is nog gebleken dat een bedrijf dat banden heeft met de VHP een project in de schoot kreeg geworpen voor een bedrag dat tientallen miljoenen Amerikaanse dollars duurder uitvalt dan de laagste inschrijver.ADVERTISEMENT

Kennelijk redeneert de regering-Santokhi ‘na ons de zondvloed’

De populistische maatregelen de afgelopen weken zijn natuurlijk de oppositie niet ontgaan. Zo hebben de NDP, NPS en BEP maandag een spoedvergadering van De Nationale Assemblee aangevraagd om “over de zorgwekkende trend van het overheidshandelen” te praten. Het gaat onder meer over wat zij noemen “spraakmakende zaken”, bijvoorbeeld waarbij de rechter de staat heeft verboden daar uitvoering aan te geven.

De drie fracties hebben gezegd dat het vertrappen van regels bij het aanbesteden van werken door de regering meer regel dan uitzondering is geweest in de afgelopen ruim vier jaar. Ze brengen enkele ernstige gevallen onder de aandacht van assembleevoorzitter Marinus Bee. De partijen, die de vergadering hebben aangevraagd, hebben geen vertrouwen in de mededeling van de president over intrekking van de projecten. Integendeel, zij zien met de aankomende verkiezingen twijfelachtige regeringshandelingen toenemen.

Dat het beleid van de vorige regering geen schoonheidsprijs verdient is al lang duidelijk. Zo heeft ze de regering-Santokhi opgezadeld met torenhoge buitenlandse schulden. Maar juist daarom had deze regering beter moeten weten wat de gevolgen zijn van haar verkwistend beleid voor de regering die over enkele maanden zal aantreden. Maar kennelijk redeneert ze ‘na ons de zondvloed’.

Reikhalzend wordt ook uitgekeken naar wat de regering gaat doen mocht Bee de aangevraagde vergadering uitschrijven en houden. En oh ja, hoe staat het met de staatsbegroting 2025 die nog steeds niet is behandeld? De politieke cultuur van het land kennende hoeft niet veel te worden verwacht van de door de NDP, NPS en BEP aangevraagde spoedvergadering – als die komt tenminste. Zoals gebruikelijk zullen de regeringspartijen weer hun gebruikelijke positie innemen, zoals de ‘ja knikkers’ bij de winning van olie door Staatsolie op het land, onophoudelijk die bekende beweging maken.