Opmerkelijke Surinamer: Kitty Balker, activist in hart en nieren – Parbode Sneak Peek – Parbode

De Surinaams-Nederlandse artieste Kitty Balker, de grote motor achter het Facebook praatprogramma Our Voice, blijft een activist. “Ik ben een strijder in hart en nieren! Ik heb een hekel aan onrecht en daar waar ik kan bijstaan tegen onrecht, zal ik dat doen. Dat is te merken in mijn zijn, mijn alles”, benadrukt de 41-jarige Amsterdamse.
Tekst Steven Seedo
Balker is van 2011 tot 2017 frontlinie-activiste geweest tegen racisme. Ze was een van de oprichters van de nu grootste anti-Zwarte Piet bewegingen Zwarte Piet Niet (ZPN) en Kick Out Zwarte Piet (KOZP). “Het was zeker gedurfd. Ik heb veel doodsbedreigingen gehad, maar dat heeft niet veel invloed op mij gehad. Ik leefde gewoon mijn leven door. En ik heb mijn doel bereikt, we zijn nu niet meer weg te denken.” De organisaties bestaan nog, alleen treedt Balker niet meer op de voorgrond. “Ik kon niet alle karren meer trekken en er waren inmiddels andere sterke vrouwen opgestaan om die frontliniestrijd voort te zetten.” Volgens de activiste is racisme in de wereld een abnormale zaak en zullen er zonder actie geen veranderingen komen. Ze is een vrouw die weet wat ze wil. “Ik werk altijd doelgericht en behaal mijn doelen altijd. Ik vind het bestrijden van racisme belangrijk want zo kunnen we vorm geven aan een samenleving waarin alle kinderen en volwassenen van kleur gelijke kansen krijgen.”
Our Voice
Balker begon dertien jaar geleden met het radioprogramma The Miss Kittyshow dat uitmondde in een tv-programma. In 2017 ontwikkelde zij het Facebook live praatprogramma Our Voice. “Ik ben jongerenwerker. Iedere keer kwam ik beschadigde kinderen tegen. Kinderen uit gebroken gezinnen. Ik besloot met de ouders hierover te spreken in de hoop dat ze tools meekregen om zelf gelukkiger te leven en zo ook hun kinderen een stabielere opvoeding te geven. Daar kwam mijn concept vandaan.” Dat de talkshow zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld is niet alleen te zien aan de techniek, maar ook aan het groeiend aantal volgers. Voornaamste doel is om de mensen thuis een hart onder de riem te steken en ze handvatten voor een betere leefsituatie mee te geven. Tools voor een betere basis voor hun eigen relaties, zodat de kinderen ook in een gezondere leefomgeving opgroeien.
Vóór het praatprogramma had Balker de dansschool DSC dansstudio. “Ik heb over de hele wereld opgetreden met onder andere mijn dansgroep Da Skittles Crew. Ik trad op in voorprogramma’s van topartiesten en groepen als Destiny’s Child, Joe, Keith Sweat, Men of Vision, Missy Elliot en Sean Paul.
Lees het hele artikel in het augustusnummer van Parbode
………… (Parbode)


Lees verder

Bron: Parbode.com