Opmerkelijke stijging aantal depressieven door COVID-19

Tijdens het eerste officiële werkbezoek van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid bij de opening van de nieuwe zorgafdeling, Broki van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), onthulde de medisch directeur van het PCS, Rudi Dwarkasingh, dat er een stijging van depressieve mensen, wordt geconstateerd. Dit kan volgens hem verschillende oorzaken hebben. De COVID-19 pandemie wordt echter als de grootste oorzaak van de neerslachtigheid bij personen gezien, omdat een groot aantal mensen zijn baan heeft kwijtgeraakt en gewoon thuis zit, terwijl ook de ontspanningsmogelijkheden beperkt zijn. Ook studenten hebben de afgelopen maanden thuis moeten zitten. Volgens Dwarkasingh is de wijze waarop de coronapandemie zich ontwikkelt in Suriname, angstaanjagend en zorgelijk, waardoor ook de geestelijke gezondheid onder druk komt te staan.
Het is daarom volgens Dwarkasingh belangrijk, dat men extra oplettend is bij de depressie verschijnselen, zoals minder eten, weinig slapen en minder productief zijn.
Veel met elkaar praten, maar ook naar elkaar  luisteren, is reeds één methode, om depressie tegen te gaan. De nieuwe zorgafdeling moet volgens Dwarkasing hierbij een belangrijke bijdrage leveren aan het behandelen van mentaal zieke personen en om zo terug te kunnen keren in de maatschappij. Volgens hem is er stapvoets gewerkt naar dit moment. Nu zijn er 24 patiënten ondergebracht in de nieuwe afdeling. “We gaan het traject netjes en op een wetenschappelijk verantwoorde manier doen. Het streven is om patiënten die langdurig ziek en opgenomen zijn geweest in het PCS, via verschillende programma’s, binnen twaalf maanden weer te plaatsen in de samenleving”, benadrukte Dwarkasing op zelfverzekerde wijze. Hij zei verder, dat mentale gezondheid zich niet alleen psychologisch hoeft te manifesteren, maar ook gepaard kan gaan met pijn. De angstklachten kunnen zich manifesteren in onder meer hartkloppingen, maag- en buikpijn. Echter is het raadzaam snel hulp te zoeken bij de desbetreffende instanties om begeleid te worden, zodat wordt voorkomen, dat de neerslachtigheid ergere vormen aanneemt.
Minister Ramadhin die de opening deed, is ingenomen met het initiatief en wil ook de andere plannen van de directie van PCS, in zijn functie van bewindsman ondersteunen. Vooral over het kader van dit centrum was de bewindsman lovend. Hij is ervan overtuigd, dat er genoeg kader is en dat er veel mensen zijn die de mentale zorg op een hoger niveau kunnen helpen tillen.
The post Opmerkelijke stijging aantal depressieven door COVID-19 appeared first on DE WEST. ………… (De West)

Lees verder

Bron: De West Suriname