‘Ik ga de studenten één op één laten verhuizen’
Shireen Banda* klinkt teleurgesteld aan de telefoon. Ze moest dringend terug naar haar dorp in Para, omdat de badkamers van de Student Housing Campus Village op slot zijn gezet wegens werkzaamheden. “‘Zien jullie maar waar jullie gaan baden’, is ons gezegd door de interim-manager van de campus Bert Schreuders”, zegt ze ten einde raad tegen de Ware Tijd.ADVERTISEMENT
Tekst Euritha Tjan A WayADVERTISEMENT
Beeld privécollectie
Op 6 mei werd gebouw 1 van de Student Housing Campus Village met huisvesting voor 144 studenten, verdeeld over 72 kamers, opgeleverd. “Dat betekent een verdubbeling van de huidige capaciteit. Dankzij deze uitbreiding is er nu ruimte voor een aanzienlijk deel van de 256 studenten die op de wachtlijst staan”, liet de overheid weten in een persbericht van de Communicatiedienst Suriname (CDS).
“Het instituut moet weg bij lanti, want lanti heeft geen geld”Bert Schreuders directeur Student Housing Campus Village
Op de bewuste dag maakte Banda haar hartje inderdaad een hoopvol sprongetje toen ze zag hoe allerlei bloempotten en versieringen werden aangedragen voor de campus. “Ik dacht echt dat het een poging was het geheel een beetje op te fleuren. Maar toen de president weg was en de camera’s uitgingen, ging dat allemaal ook weg. Allemaal voor de show”, zegt de 25-jarige studente die aan de Anton de Kom Universiteit studeert.
Overhevelen
Waar het persbericht van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur praat over oplevering van het gebouw, zegt de studente: “dat was een opvoering. In werkelijkheid zijn twee kamers van het gebouw ingericht en moet er nog van alles gebeuren.”
Dat het nu al is opgeleverd en de president al een lintje heeft doorgeknipt, noemt ze “politiek spel.” Maar meer nog: Schreuders die sinds september de directeur is van de campus is van plan de studenten uit het oude gedeelte over te hevelen naar het opgeleverde gedeelte. Dus helemaal geen capaciteitsuitbreiding voor nu. “Ik heb mijn visie al besproken met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en hij is het ermee eens”, zegt de directeur desgevraagd in gesprek met de Ware Tijd. Volgens hem heeft hij het oude gebouw met lapwerk staande gehouden, maar het kan zo niet verder.
Depressief
Banda voelt zich als student in een hoek gedrukt, doordat ze vindt dat niemand luistert. Ze zit in Para, maar heeft volgende week tentamens en heeft de rust van de campus nodig om te kunnen studeren. “Het plaatje dat is opgehangen en opgevoerd bij de oplevering van het nieuwe gebouw is een façade. In werkelijkheid is het eigenlijk geen uitkomst voor studenten. Wie daar woont en niet werkt of stevig wordt ondersteund door familie en vrienden zal het niet redden”, zegt Banda.
Ze verwijst aan de SRD 200 die elke dag moet worden betaald om warm te eten bij het Mensa Café op de campus. “We mogen niet zelf koken. Tel daarbij de kosten op voor brood ’s morgens en ’s avonds en er moet ook worden betaald om de was te doen. Kopieerkosten voor onze boeken, transport om van en naar verschillende plekken te gaan voor onderzoek. Het is echt zwaar.”
Ze betaalt voor haar kamer met vier andere studenten SRD 925 per maand. “Ik zie hoe het met de kamergenoten gaat. Ze werken bij callcenters en zijn niet in staat het te combineren met hun studie. Ze raken depressief. De campus is als je het mij vraagt juist een plek om totaal gedesillusioneerd weer naar je dorp te gaan.”
Vercommercialiseren
Schreuders ontkent dat er niet gekookt mag worden. “Het mag niet op de kamers, want daar is het gebouw niet op gebouwd. Maar in de cabana’s mag het wel. Daar heb ik van alles ingericht en mogen ze koken. Ze koken nog steeds op de kamers, ik laat het oogluikend toe, maar ik zeg ze ook dat ze een gevaar vormen voor zichzelf. Als het geheel in brand vliegt, hebben we een groot probleem.”
De directeur zegt wel dat hij van plan is zwaar te vercommercialiseren. “We moeten wel. De campus is door de bouwers opgezet met in gedachten een internaat. Maar dat is het niet. Op een campus komen studenten, bedrijfsleven en opleidingsinstituten samen voor de beleving. Dat hebben we daar niet.”
Volgens hem kan de huur niet omhoog omdat de studenten het geld niet hebben om te betalen. “Maar we gaan de faciliteiten die er zijn – en dat zijn hele moderne – wel verhuren aan derden om geld te verdienen. Want het grootste probleem de afgelopen tijd was het gebrek aan geld. Het instituut moet weg bij lanti, want lanti heeft geen geld.”
(lees verder onder de )
Renoveren
Behalve de dagelijkse en maandelijkse kosten bestempelt Banda het oude campusgebouw …
- Bedrijfsleven en ROM voeren een-op-een overleg..
- Wang: “Hypocriete vergelijking met China past niet bij Suri…..
- Wisse treft Boapeah in Glory-rematch..
- Politie houdt 18 verdachten aan tijdens operatie Delta Forc…..
- Wanhatti gaat van beperkte levering via generator naar 24-u…..
- Wereldwijde Alcoholmarkt Gedomineerd door Moutai en AB InBe…..
- Lions Club Kwatta eerst verpleegkundigen op Dag van de Verp…..
- Rechter sommeert WFU tot hervatting werk: Federatie legt zi…..
- Dikan: ‘BEP doet niet aan vuilspuiterij’..
- Koniki: ‘Vroeg of laat zal ik er deel van uitmaken’..
- De melting pot waarin alles hetzelfde smaakt..
- Eerbetoon aan onze zorghelden op de Dag der Verpleging..
- Gewapende overval op woning aan Mawakaboweg: bewoners onder…..
- Beeldmateriaal van politieoptreden betreft een geval van 20…..
- Man aangehouden in onderzoek naar verdachte uitreiking opro…..
- Claudia Marica-Redan op Dag der Verpleging: ‘U bent het klo…..
- Natio-spelmaker Pherai promoveert met HSV naar Bundesliga..
- Aanhouding na verdachte verstrekking oproepingskaarten..
- 𝘽𝙚𝙚𝙡𝙙𝙢𝙖𝙩𝙚𝙧𝙞𝙖𝙖𝙡 𝙫𝙖𝙣 𝙥𝙤𝙡𝙞𝙩𝙞𝙚𝙤𝙥𝙩𝙧𝙚𝙙𝙚𝙣 𝙗𝙚𝙩𝙧𝙚𝙛𝙩 𝙚𝙚𝙣 𝙜𝙚𝙫𝙖𝙡 𝙫𝙖𝙣 20…..
- Wet Arbeidsbescherming Gezin wordt geëvalueerd..
- Goudruzie mondt uit in schietpartij in Koffiekamp..