Opiniepeiling: Santokhi stevent af op tweede termijn als president; NPS in de lift

Met het oog op de naderende verkiezingen verschijnen steeds meer prognoses over de mogelijke uitslag. Uit een recente opiniepeiling van Carlos Durham van LC Media, in samenwerking met Maurice de Hond van het Nederlandse onderzoeksbureau Viewture – een van de bekendste en meest ervaren peilers van Nederland – blijkt dat de VHP ondanks een lichte terugval de grootste partij van Suriname blijft. De resultaten werden gepresenteerd in het televisieprogramma Suriname Kiest op ABC.
De VHP, momenteel met de meeste zetels in De Nationale Assemblee (DNA), levert volgens de peiling enig terrein in, maar blijft de nummer één. De NDP, die in 2020 zestien zetels behaalde, zou volgens deze peiling op veertien zetels uitkomen. “De NDP blijft naast de VHP de grootste politieke partij, maar levert iets in,” aldus Durham.
Een opvallende verschuiving is zichtbaar bij de NPS, die volgens de peiling van drie naar maar liefst tien zetels klimt. Durham schrijft deze groei mede toe aan het gewijzigde kiesstelsel. “Bij de vorige verkiezingen werd de NPS benadeeld door het districtenstelsel. Ze behaalden ruim 30.000 stemmen, terwijl de ABOP met 27.000 stemmen acht zetels kreeg en de NPS slechts drie,” legt hij uit.
De ABOP zakt volgens de peiling van acht naar vier zetels. Ook kleinere of nieuwe partijen zoals A20, DOE en PRO zouden in bundeling twee zetels behalen. De BEP en PL behalen eveneens elk twee zetels.
Volgens Durham is het gewijzigde kiesstelsel – de overgang van een districtenstelsel naar een landelijk evenredigheidsstelsel – van grote invloed op de zetelverdeling. “Partijen zoals de VHP en ABOP, die eerder profiteerden van het districtenstelsel, merken nu de keerzijde. Tegelijkertijd zie je dat partijen zoals de NPS, die toen werden benadeeld, nu hun voordeel doen,” stelt hij.
Op de vraag of bij de peiling rekening is gehouden met de nieuwe Kiesregeling, antwoordt Durham: “Bij een peiling houd je daar in principe geen rekening mee. Maar als je kijkt naar de effecten van het nieuwe stelsel, zie je duidelijk dat het nu gaat om landelijke stemverdeling. Het is aan de politieke partijen om daarop in te spelen.”
Een treffend voorbeeld is het district Nickerie, waar de VHP bij de vorige verkiezingen vier zetels haalde met 11.793 stemmen. Onder het nieuwe systeem zou dat aantal stemmen slechts goed zijn voor twee zetels. “Het gaat dus niet om minder aanhang, maar om het effect van de stelselwijziging,” aldus Durham. In Coronie behaalde de NDP in 2020 met 919 stemmen twee zetels. Dat zou met het nieuwe stelsel niet meer mogelijk zijn.
Naast partijvoorkeur werd in de peiling ook gekeken naar de voorkeur van kiezers voor het presidentschap. Er werd een breed scala aan namen genoemd, waaronder partijvoorzitters Chan Santokhi (VHP), Ronnie Brunswijk (ABOP), Ronny Asabina (BEP), Bronto Somohardjo (PL), Steven Reyme (A20), Angelic del Castilho (DA’91), Gregory Rusland (NPS) en prominenten als Patricia Etnel, Krishna Mathoera, Jennifer Simons, Ashwin Adhin en Ingrid Bouterse.
Slechts vier kandidaten kregen significant stemmen: president Santokhi voert de lijst aan met 26 procent, gevolgd door Jennifer Simons met 22 procent. Ashwin Adhin behaalt 10 procent en Gregory Rusland 9 procent. De overige namen haalden geen noemenswaardig aandeel.