Opinie: Het dilemma van de arme boer – Parbode Sneak Peek – Parbode

Er was eens een arme boer die in een land woonde waar een grote droogte heerste. Alles wat hij over had was een kool op het land en een geit in de wei waar bijna geen sprietje gras meer te zien was.

Tekst Christa Sluisdom
De geit keek hongerig over de omheining naar de kool. De boer was in grote tweestrijd over het uithongeren van de geit of het opgeven van zijn kool. Hij zette in gedachten de waarde van de kool en de geit tegen elkaar af. De kool voorzag het gezin niet in de volledige schijf van vijf, maar voedde het toch jaren. Hij kon de kool niet laten oppeuzelen door de geit die wel melk heeft, meestal niet geeft en waarvan hij meestal meer geitenkeutels oogstte dan wat anders.
In deze agersitori is Chan de arme boer. De kool is Bouta en de geit het voormalige moederland dat Bouta op een presenteerblaadje aangereikt wil krijgen van de nieuwe regering. Maar onze wet staat niet toe dat wij onze eigen mensen uitleveren aan andere landen. Ik ben ervoor dat we goede betrekkingen onderhouden met het voormalige ‘moederland’ al is het enkel voor de honderdduizenden kinderen van mama Sranan die daar wonen. We willen echt geen fyofyo kweken. Maar voor het geld? Niet per se, nee. We hebben goud en diamant. We hebben vruchtbaar land. We hebben aardolie en gas. We hebben een groot maagdelijk oerwoud met medicinale planten en hout. Harde valuta hebben we nauwelijks door het schaamteloze gegraai in de staatskas tijdens de vorige regeerperiode, waarvan ik alleen al van de herinnering een vieze smaak in de mond krijg. Maar moeten we daarom ons zelfrespect opofferen?
Lees het hele artikel in het augustusnummer van Parbode
………… (Parbode)


Lees verder

Bron: Parbode.com