OPINIE: Breken met cultuur

22/08/2020 16:04 – Euritha Tjan A Way
:  
PARAMARIBO – Mensen denken dat cultuur alleen te maken heeft met culturele optredens en eeuwenoude tradities. Echter, in organisatiestructuren zit ook een bepaalde cultuur en de manier waarop politiek bedreven wordt is op een bepaalde manier gegroeid en kenmerkend voor Suriname. Toch zou deze regering zorgen voor een nieuw elan en RVC-posten bijvoorbeeld zouden ingevuld worden op basis van competenties. Maar met een cultuur breek je kennelijk niet zo snel…
“Het is een cultuur om mensen in dienst te nemen na de verkiezingen”, zei CLO-voorzitter Ronald Hooghart op stellige toon. De vakbondsman is DNA-lid geweest van de NDP en heeft er bij zijn recente televisieoptreden bij Apintie geen doekjes om gewonden dat het een machtige positie is waarin veel mensen ‘geholpen’ kunnen worden. Maar de ambtenaar zelf heeft daar weinig van gemerkt.
Reshma Mangre voorzitter van de ALS/BVL onderwijzersbond zou evengoed een pupil van Hooghart geweest kunnen zijn, want van haar voorganger Wilgo Valies heeft zij niets afgekeken. Valies was er duidelijk in dat hij tijdens zijn vakbondswerk geen politieke functie zou aannemen. Echter, nog geen jaar na haar voorzitterschap van de bond die altijd in de voorlinie loopt wanneer het om acties gaat, was Mangre lid van de VHP.

SLM
Laat dat nou de politieke partij zijn die naast de NDP de grootste kans maakte om regeermacht te verwerven. Ze werd zoals verwacht gekozen in DNA om vervolgens heel snel aangesteld te worden als RVC-lid van de SLM. Zij gaf als verklaring dat zij met haar ‘jarenlange ervaring op het gebied van personeelsaangelegenheden’ het bedrijf met een schuldenpositie van 88 miljoen Amerikaanse dollar uit de rode cijfers zou kunnen helpen halen. Een nuchtere geest zou denken dat daarvoor een luchtvaartdeskundige nodig zou zijn, maar in ons Suriname was Mangre de reddende engel.
Laten we niet doen alsof we vreemden in Jeruzalem zijn, een RVC-post bij de SLM is een van de meest begeerde posities die beschikbaar is. Het gaat dan niet om de vergoeding die betaald wordt – want Mangre zei ook dat ze het zonder salaris zou doen- maar vooral om de privileges. Palu-voorzitter Jim Hok getuigde grappenderwijs zelfs: “Iemand zei mij dat die zelfs zou willen betalen voor een RVC-post bij SLM.” Of zou Mangre streng weigeren om met haar hele gezin gratis te vliegen naar een vakantiebestemming na al dat harde werk om SLM uit de rode cijfers te halen?

Krabita anu
En natuurlijk wordt Mangre hier dan gebruikt als (lijdend) voorbeeld, maar er zijn talloze voorbeelden van sleutelfiguren die – niet alleen behoren tot de regeringscoalitie- maar wel worden geaccommodeerd en waarbij niet alleen hun expertise speelt. Patrick Peneux wordt in de RVC gezet van de Surinaamse Postspaarbank dat valt onder het ministerie van Financiën (VHP). Wat is de bancaire achtergrond van Peneux om de broodnodige hervormingen die nodig zijn bij die bank door te voeren? Andy Rusland mocht tot voor de aangifte die recentelijk tegen hem is gedaan, ook comfortabel blijven zitten bij de EBS om ‘projecten af te ronden’. Maar de man laat eigenlijk een trail van dood en verderf achter waar hij ook maar is geweest. Krabita anu zou hem verweten kunnen worden.
Ook Leo Brunswijk komt kennelijk weg met een aantal RVC-posities en is ook voorgedragen voor Staatsolie. Andermaal is de vraag wat de expertise van de man is en wat hij zal bijdragen aan het oplossen van gigantische uitdagingen die het bedrijf tegemoet mag zien.

Partijdemocratie
Een andere cultuur is ook dat leden van partijen veranderen in verlengstukken van de voorzitter of de partijleiding wanneer ze eenmaal in DNA zitten. Die cultuur lijken we als samenleving te gaan doorbreken. Maar verandering gaat gepaard met strijd. Joël ‘Bordo’ Martinus heeft dat aan den lijve ondervonden toen hij zijn stem liet horen over zaken waarmee hij het oneens was.
Nu valt er misschien wel wat te zeggen over de manier waarop de kritiek is geleverd. Maar Brunswijk die – zeker voordat hij vicepresident werd – bekend stond als een heethoofd, krijgt hiermee wel een koekje van eigen deeg die kennelijk niet zo goed smaakt. Want zo plotseling geeft Bordo de partij schande na als koning – compleet met kroon- gepresenteerd te zijn.

Hoop
En hoewel er hoop gloort aan de horizon mag wel gesteld worden dat indien een partijlid zijn mening geeft en daarvoor gestraft wordt, we nog heel hard moeten werken om de invulling van partijdemocratie gestalte te geven. Wat ook hoop geeft is dat -enkele- critici in de samenleving er niet meer voor kiezen stil te blijven. De civil society is met personen als Antoon Karg en Stephano ‘Pakittow’ Biervliet bezig wakker te worden. Dat is de … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname