Openstelling spuikleppen moet leiden tot verlaging waterpeil stuwmeer

Het waterniveau in het stuwmeer is als gevolg van de zware regenval van de afgelopen twee maanden sneller dan normaal gestegen. Op dit moment is de waterstand van het stuwmeer 262.5 voet, terwijl deze een maximum van 265 voet mag bereiken. Om hierop in te spelen zullen enkele spuikleppen van de Afobakadam vanaf vandaag geopend worden om water uit het stuwmeer te lozen.
De spuikleppen zullen met tussenpozen opengedaan worden om rekening te houden met het getij van de Surinamerivier. Op deze manier wordt er alles aan gedaan om eventuele negatieve effecten benedenstrooms van het stuwmeer zoveel als mogelijk te beperken. Het spuien gebeurt hierdoor over een langere periode en kan afhankelijk van de regenbuien tot eind augustus duren, meldt Staatsolie in een persbericht.
De ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, en Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport zijn schriftelijk hierover geïnformeerd. De gemeenschap zal via de districtscommissarissen van Brokopondo, Para, Commewijne en Paramaribo, tijdig geïnformeerd worden over de periodes van het spuien.
Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) benadrukt dat het spuien het gevolg is van de verhoogde regenval. Er zal alles aan worden gedaan om het spuien binnen controleerbare hoeveelheden te houden.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald