In de nasleep van de verkiezingen zijn op het ministerie van Openbare Werken, specifiek op de afdeling Openbaar Groen, bijna 100 nieuwe medewerkers benoemd. De aanstellingen, die plaatsvonden kort na de verkiezingen, roepen vragen op over de integriteit van het aanstellingsproces en mogelijke vriendjespolitiek binnen de overheidsdienst.
Uit informatie van D-TV Express en Suriname suriname blijkt dat vooral binnen de subafdeling Milieupolitie opmerkelijke plaatsingen zijn gedaan. Meerdere personen met de achternaam Chotkoe of een directe familieband met de onderdirecteur Technische Dienst zijn daar aangesteld. De vermoedens bestaan dat deze benoemingen bewust zijn gedaan om hen in aanmerking te laten komen voor een opleiding tot Buitengewoon Agent van Politie (BAVP), een traject dat aanzienlijke voordelen biedt binnen het ambtenarenapparaat.
“Van de acht personen die recent bij de Milieupolitie zijn geplaatst, lijkt slechts één géén directe verwantschap of gelijkenis te hebben met de onderdirecteur,” stelt een anonieme medewerker binnen het ministerie. “De veldwerkers die vallen onder TSBO lijken voor 99 procent geen enkele band met de onderdirecteur te hebben.”
De timing van de benoemingen is eveneens onderwerp van kritiek. Ze vonden plaats ná de verkiezingen, wat volgens ambtenaren en waarnemers vragen oproept over de rechtmatigheid en ambtelijke zorgvuldigheid. “De vraag is of dit wettelijk of bestuurlijk wel kan, gezien het demissionaire karakter van de zittende regering,” aldus de bron.
Minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, krijgt kritiek vanwege zijn ogenschijnlijke instemming met deze benoemingen. Opvallend, aangezien hij in het verleden scherpe kritiek uitte op vergelijkbare benoemingen door de vorige regering, die op de valreep honderden personen aanstelde zonder duidelijke taakomschrijving of werkplek. Destijds bestempelde hij die praktijk als politieke benoemingen en misbruik van het ambtenarenapparaat.
Ook op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn na de verkiezingen mensen aangenomen. Zij moesten zich aanmelden aan de Jessurunstraat, bevestigen bronnen binnen dat ministerie.
De centrale vraag is nu hoe de nieuwe regering onder leiding van Jennifer Simons zal omgaan met deze ‘last minute’-aanstellingen. Zullen deze worden bevestigd, herzien of teruggedraaid? Critici roepen op tot transparantie, onderzoek naar mogelijk nepotisme en heldere richtlijnen voor ambtelijke benoemingen, vooral in verkiezingstijd.
- SEOGS centraal platform voor dialoog, visie en transformati…..
- Arend van den Brandhof: De verguisde motor achter het Boero…..
- Israëls regionale escalatie en de wereldorde onder druk..
- Politie waarschuwt voor instortingsgevaar tunnels in mijnen…..
- Cold Case Unit: 25 personen gehoord in case Herman Gooding …..
- Politie waarschuwt voor instortingsgevaar tunnels in mijnen…..
- Suriname presenteert ‘Gron Nyan’ op Wereldexpo in Japan..
- Stienstra: ‘SLM is geen nationale trots, maar blok aan het …..
- Zeer natte vrijdag verwacht..
- Pand Nassylaan is geen monumentaal gebouw..
- Consuella Simonds uit Apoera zet eenzaamheid om in schrijve…..
- VS hervat visumprogramma voor studenten, maar eist openbare…..
- Jenny Bianca Caupain (51) Paramaribo 15-6-2025..
- Frits Pieter Haimé (71) Paramaribo 17-7-2025..
- Brand verwoest gebouw op Sosis-terrein aan Marowijnestraat..
- Leerlingen Mulo Wageningen met gevaarlijke voorwerpen naar …..
- Ramnandanlal: nieuwe regering zal creatief moeten zijn..
- REQUEST FOR EXPRESSION OF INTEREST – SELECTION OF INDIVIDUA…..
- ‘Ook helers zijn in beeld’; politie waarschuwt ondersteuner…..
- Politie stuit op 2 illegale drugsvliegtuigen te West Surina…..
- Hernieuwd onderzoek Moiwana- en Herman Gooding-zaak: Lijvig…..