In de nasleep van de verkiezingen zijn op het ministerie van Openbare Werken, specifiek op de afdeling Openbaar Groen, bijna 100 nieuwe medewerkers benoemd. De aanstellingen, die plaatsvonden kort na de verkiezingen, roepen vragen op over de integriteit van het aanstellingsproces en mogelijke vriendjespolitiek binnen de overheidsdienst.
Uit informatie van D-TV Express en Suriname suriname blijkt dat vooral binnen de subafdeling Milieupolitie opmerkelijke plaatsingen zijn gedaan. Meerdere personen met de achternaam Chotkoe of een directe familieband met de onderdirecteur Technische Dienst zijn daar aangesteld. De vermoedens bestaan dat deze benoemingen bewust zijn gedaan om hen in aanmerking te laten komen voor een opleiding tot Buitengewoon Agent van Politie (BAVP), een traject dat aanzienlijke voordelen biedt binnen het ambtenarenapparaat.
“Van de acht personen die recent bij de Milieupolitie zijn geplaatst, lijkt slechts één géén directe verwantschap of gelijkenis te hebben met de onderdirecteur,” stelt een anonieme medewerker binnen het ministerie. “De veldwerkers die vallen onder TSBO lijken voor 99 procent geen enkele band met de onderdirecteur te hebben.”
De timing van de benoemingen is eveneens onderwerp van kritiek. Ze vonden plaats ná de verkiezingen, wat volgens ambtenaren en waarnemers vragen oproept over de rechtmatigheid en ambtelijke zorgvuldigheid. “De vraag is of dit wettelijk of bestuurlijk wel kan, gezien het demissionaire karakter van de zittende regering,” aldus de bron.
Minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, krijgt kritiek vanwege zijn ogenschijnlijke instemming met deze benoemingen. Opvallend, aangezien hij in het verleden scherpe kritiek uitte op vergelijkbare benoemingen door de vorige regering, die op de valreep honderden personen aanstelde zonder duidelijke taakomschrijving of werkplek. Destijds bestempelde hij die praktijk als politieke benoemingen en misbruik van het ambtenarenapparaat.
Ook op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn na de verkiezingen mensen aangenomen. Zij moesten zich aanmelden aan de Jessurunstraat, bevestigen bronnen binnen dat ministerie.
De centrale vraag is nu hoe de nieuwe regering onder leiding van Jennifer Simons zal omgaan met deze ‘last minute’-aanstellingen. Zullen deze worden bevestigd, herzien of teruggedraaid? Critici roepen op tot transparantie, onderzoek naar mogelijk nepotisme en heldere richtlijnen voor ambtelijke benoemingen, vooral in verkiezingstijd.
- PL teleurgesteld dat Javaans Nieuwjaar geen nationale vrije…..
- Akkoord over lonen zorgpersoneel in Suriname..
- Suriname-Guyana Kamer van Koophandel maakt historisch debuu…..
- Uitvaart Patricia Etnel vrijdag..
- Breeveld: onder voorbehoud tekenen van regeerakkoord “chant…..
- Samen sterk voor het bos: Tropenbos Suriname investeert in …..
- Akkoord over secundaire voorzieningen voor veiligheidsdiens…..
- Karg en Lall luiden noodklok: illegale visserij zet sector …..
- Peneux: ‘Leerkrachten worden respectloos behandeld’..
- Suriname tekent statuut OIC Labour Centre..
- Rechter doet nog geen uitspraak in kwestie Nickeriestraat..
- Simons vreest niet voor presidentsverkiezing in vvv; deur s…..
- Carlos ‘Linka’ Linger brengt na acht jaar nieuwe song u…..
- Kabinet-Simons: een reële belofte of status quo?..
- Trump geland op Schiphol, onderweg in ‘The Beast’ naar dine…..
- IOL-directeur: “Wekelijks diploma’s valideren voor vertrekk…..
- Suriname ondertekent toetreding tot OIC Labour Centre..
- Chan in de cel?..
- Trump herbevestigt wapenstilstand tussen Iran en Israël..
- Ministerie AWJ en bonden sluiten akkoord over betere arbeid…..
- Behoud gebouwd erfgoed..