In de nasleep van de verkiezingen zijn op het ministerie van Openbare Werken, specifiek op de afdeling Openbaar Groen, bijna 100 nieuwe medewerkers benoemd. De aanstellingen, die plaatsvonden kort na de verkiezingen, roepen vragen op over de integriteit van het aanstellingsproces en mogelijke vriendjespolitiek binnen de overheidsdienst.
Uit informatie van D-TV Express en Suriname suriname blijkt dat vooral binnen de subafdeling Milieupolitie opmerkelijke plaatsingen zijn gedaan. Meerdere personen met de achternaam Chotkoe of een directe familieband met de onderdirecteur Technische Dienst zijn daar aangesteld. De vermoedens bestaan dat deze benoemingen bewust zijn gedaan om hen in aanmerking te laten komen voor een opleiding tot Buitengewoon Agent van Politie (BAVP), een traject dat aanzienlijke voordelen biedt binnen het ambtenarenapparaat.
“Van de acht personen die recent bij de Milieupolitie zijn geplaatst, lijkt slechts één géén directe verwantschap of gelijkenis te hebben met de onderdirecteur,” stelt een anonieme medewerker binnen het ministerie. “De veldwerkers die vallen onder TSBO lijken voor 99 procent geen enkele band met de onderdirecteur te hebben.”
De timing van de benoemingen is eveneens onderwerp van kritiek. Ze vonden plaats ná de verkiezingen, wat volgens ambtenaren en waarnemers vragen oproept over de rechtmatigheid en ambtelijke zorgvuldigheid. “De vraag is of dit wettelijk of bestuurlijk wel kan, gezien het demissionaire karakter van de zittende regering,” aldus de bron.
Minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, krijgt kritiek vanwege zijn ogenschijnlijke instemming met deze benoemingen. Opvallend, aangezien hij in het verleden scherpe kritiek uitte op vergelijkbare benoemingen door de vorige regering, die op de valreep honderden personen aanstelde zonder duidelijke taakomschrijving of werkplek. Destijds bestempelde hij die praktijk als politieke benoemingen en misbruik van het ambtenarenapparaat.
Ook op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn na de verkiezingen mensen aangenomen. Zij moesten zich aanmelden aan de Jessurunstraat, bevestigen bronnen binnen dat ministerie.
De centrale vraag is nu hoe de nieuwe regering onder leiding van Jennifer Simons zal omgaan met deze ‘last minute’-aanstellingen. Zullen deze worden bevestigd, herzien of teruggedraaid? Critici roepen op tot transparantie, onderzoek naar mogelijk nepotisme en heldere richtlijnen voor ambtelijke benoemingen, vooral in verkiezingstijd.
- Vrouw doet aangifte uit angst voor brandstichting door buur…..
- KPS bestaat 130 jaar..
- DOLLARISATIE..
- Europa zucht onder eerste grote hittegolf van de zomer..
- Natio-doelman Vaessen in belangstelling van topclubs Mexico…..
- Rabin Parmessar beëdigd als fungerend DNA-voorzitter..
- Felle woningbrand aan Duisburglaan..
- Aangespoeld lichaam veroorzaakt opschudding aan Mangrovestr…..
- JusPol reageert op beschuldigingen richting Amoksi: geen po…..
- Parmessar beëdigd als fungerend voorzitter van De Nationale…..
- Ondernemingen die deelnemen aan SURGE-programma volgen MEL-…..
- HAKRINBANK TE KOOP..
- Moeder en oom steken auto en woning in brand vanwege arrest…..
- Rabin Parmessar beëdigd als fungerend Assembleevoorzitter..
- Patricia, Uma..
- Bee bedankt DNA‑personeel voor jarenlange steun..
- Technische storing operatieafdeling Diakonessenhuis opgehev…..
- Solange Claudette Josephine Kotezebue..
- PL toont stembriefje bij verkiezing topfuncties; stelt meld…..
- Taalbeleid en -wet..
- Start refreshment training voor BAVP’ers voor handhaving Ta…..