Openbaar Groen bezorgd over niet volledig uitbetalen van vuilophalers

De onderdirecteur van het Directoraat Openbaar Groen, Jason Gummels, uit zijn zorgen over de behandeling van de vuilophalers. Gummels zegt in gesprek met Suriname suriname dat aannemers sinds januari zonder betaling werkzaamheden hebben moeten uitvoeren. Daarnaast geeft hij aan dat er een gebrek aan middelen is om het werk goed uit te voeren.
“De aannemers doen hun best met het weinige dat er is. Er is een vuilophaaldienst die met minimale middelen haar best doet om het werk te verrichten,” zegt Gummels. De districten Paramaribo en Wanica hebben het grootste aantal aannemers die nog niet zijn betaald. Ook in het district Para en andere districten speelt dit probleem, stelt de onderdirecteur.
Gevraagd naar hun mening, geven vuilophalers aan dat een deel van hen de afgelopen week is uitbetaald, terwijl anderen nog steeds op hun geld wachten. “Het gaat om een paar reçu’s die zijn uitbetaald, maar niet iedereen heeft ontvangen. We gaan binnenkort overleggen en mogelijk het werk neerleggen. De uitbetalingen die zijn gedaan, zijn van maart en in sommige gevallen zelfs van eerder. Eén van de bedrijven wacht nog sinds mei op betaling. Op deze manier is werken onmogelijk,” vertelt een van de aannemers.
Een andere aannemer overweegt ook te stoppen met de vuilophaal, omdat het niet langer rendabel is. “Ik wacht op mijn betaling, maar er is geen enkel zicht op. Er wordt steeds gezegd dat het de komende week of dagen geregeld wordt, maar ik zie nog niets op mijn rekening. Er is een achterstand bij bepaalde projecten sinds februari, en bij andere zelfs sinds mei. Ik ga stoppen met werken, ik kan niet meer,” aldus de ondernemer.
Een bijkomend probleem is dat wanneer vuilophalers pech hebben met hun voertuigen, er geld wordt ingehouden als het vuil niet binnen vierentwintig uur is opgehaald. “Het ministerie houdt daar geen rekening mee, maar wij moeten wel altijd rekening houden met hen. Het probleem dat hierdoor ontstaat, is dat de samenleving niet weet dat sommige van ons zijn betaald en anderen niet. We krijgen telefoontjes van schuldeisers die zeggen: “Waarom betaal jij niet? Jullie hebben toch allemaal betaald gekregen?” Maar dat is niet het geval. We krijgen niet uitbetaald, en als er betaald wordt, is het slechts een deel,” voegt een bezorgde vuilophaler toe.
Vuilophalers hebben dagelijks geld nodig voor onvoorziene kosten, zoals een drukslang die plotseling barst. Hierdoor worden aannemers soms gedwongen te stoppen. Stoppen heeft ook nadelen, omdat de vuilophaal bij herstart tot laat in de avond moet doorgaan. “Het is moeilijk om zo door te gaan, we kunnen niet meer,” klagen de ondernemers.
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) zegt dat alle vuilophalers te maken hebben met een kleine betalingsachterstand. “Het is niet alleen bij een paar vuilophalers, maar bij alle vuilophalers in het hele land. Dit geldt voor alle projecten,” merkt hij op.