In een poging om meer studenten aan te trekken voor de lerarenopleiding, organiseert het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) binnenkort twee open dagen. De eerste vindt plaats op 3 juli, gevolgd door een tweede op 2 augustus.
“We richten ons vooral op vwo-geslaagden en havoleerlingen. Zij vormen de nieuwe generatie die het onderwijs in Suriname zal moeten dragen,” aldus Patrick Tjon-Jaw-Chong, waarnemend directeur van het IOL, in gesprek met Suriname suriname.
Ondanks beperkte middelen en een bescheiden promotiebudget blijft het belang van goed opgeleide leerkrachten overeind, benadrukt Tjon-Jaw-Chong. “We kunnen ons niet meten met de commerciële instellingen qua zichtbaarheid, maar we doen wat we kunnen. Leerkrachten zijn essentieel, ongeacht de economische of maatschappelijke situatie,” zegt hij.
Opleiding tot leraar blijft cruciaalVolgens de directeur moet het IOL actiever blijven communiceren met potentiële studenten. Daarom zijn ook slogans ontwikkeld die het belang van het beroep moeten onderstrepen.
“Zonder leraren, geen ingenieurs, geen vakmensen, en ook geen toekomst,” luidt een van de kernboodschappen. Een andere slogan verwijst naar de nationale economische ontwikkeling: “Word de leraar van morgen – onmisbaar, ook in een wereld vol olie en gas.”
De open dagen zijn bedoeld om niet alleen informatie te geven over de verschillende studierichtingen, maar ook om jongeren te enthousiasmeren voor een loopbaan in het onderwijs. “We merken dat studenten zich wel aanmelden, maar dat ze soms alsnog voor andere opleidingen kiezen. We kunnen ze niet tegenhouden, maar wel overtuigen,” zegt Tjon-Jaw-Chong.
Alleen avondopleidingen, blended learningHet IOL biedt momenteel uitsluitend avondopleidingen aan. Sinds de covid-19-pandemie is de situatie op dat vlak ongewijzigd gebleven. “We willen in de toekomst ook weer dagopleidingen aanbieden en starten met het vak scheikunde,” laat de IOL-directeur weten. De huidige opleidingen worden in een blended learning-model aangeboden: online colleges in combinatie met fysieke tentamens.
Regionale beurzen en toekomstvisieOm landelijke belangstelling te stimuleren, heeft het IOL ook deelgenomen aan onderwijsbeurzen in districten zoals Para. “Hoe meer informatie we geven aan de gemeenschap, hoe groter de kans dat jongeren kiezen voor het onderwijs,” stelt Tjon-Jaw-Chong.
Met de geplande open dagen hoopt het instituut alvast een nieuwe lichting studenten te inspireren. “Het tekort aan leerkrachten blijft een uitdaging. We hebben vakmensen nodig die bewust kiezen voor het lesgeven. De toekomst van Suriname hangt ervan af,” besluit hij.
- Soekidjo Sasmiardja..
- Shata werkt samen met internationale influencers om toerism…..
- De verkiezing van de president in Suriname: een tikkende ti…..
- Monument uit 1926 krijgt nieuw leven als Petrus Donders Jeu…..
- Swit Firi is na een stilte van bijna een jaar terug..
- Zeven finalisten voor tweede editie Nyun Sten Festival..
- Monteur verdacht van verduistering en wanprestatie..
- Nieuw S.B.W. als product van de Nederland-Caribisch-Surinaa…..
- ‘Verkiezingsuitslag bevestigt morele antagonistische tegens…..
- LVV Women in Agriculture Beurs gehouden in Nickerie..
- ‘Informatie moet makkelijk toegankelijk zijn voor leerlinge…..
- Minister Dasai: “We kunnen niet alle milieuproblemen binnen…..
- Miracle 2 terug met nieuwe single..
- HAASTIGE SPOED..
- Rengenachtig begin van de week..
- Politiekapel brengt CD “HERMANDAD” rond 130 jaar KPS..
- Israël doodt top van Iraanse Revolutionaire Garde: kerninst…..
- Costa Rica wint nipt van Suriname in doelpuntrijke strijd..
- Zeggen: samenwerking coalitie is opportistische bundeling..
- Nintendo’s Nieuwe Switch:..
- Constitutioneel Hof functioneert niet: advocaat Van Dijk lu…..