VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi lijkt zichzelf al bij voorbaat uit te sluiten voor een nieuw presidentschap. Hij heeft onlangs nadrukkelijk gezegd dat hij na de verkiezingen níet zal samenwerken met de NPS en de NDP. Op basis van de huidige voorlopige peilingen lijkt het onmogelijk om dan nog een (stabiele) coalitie te kunnen vormen. Hij zet daarmee de VHP én zichzelf buitenspel, want veel andere smaken blijven er niet over om mee te regeren.
Tekst Armand SnijdersADVERTISEMENT
Beeld dWT archief & FB NDP
Santokhi zei vorige week tijdens een ondro oso-vergadering te Pontbuiten dat voormalig coalitiepartner NPS wat hem betreft volledig heeft afgedaan, terwijl hij de partij op alle mogelijke manieren heeft getart, waardoor deze twee jaar geleden uit de coalitie stapte. Echter, hij beweert dat NPS geen leiderschap en moed heeft getoond in de moeilijke tijden en daarom “als eerste van de lijst is gehaald”. “Je bent niet geschikt, want je hebt geen ruggengraat getoond”, zei hij.
“Bij het maken van keuzes met wie we gaan samenwerken, gaan we geen enkele vorm van arrogantie en dominantie pikken”VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi
De partij die alles steelt
Ook richtte Santokhi zijn vuurpijlen op de NDP, “de partij die alles steelt”. “Centrale Bank was leeggeroofd en de NDP heeft gezorgd voor vernietiging van de rechtstaat, economie, toekomst en creëert wantrouwen internationaal”, zo hield hij zijn gehoor voor. “Daarmee gaat de VHP bij voorbaat ook niet in zee”, zei hij.
Met wie Santokhi dan eventueel wel een regering zou willen vormen, is onduidelijk. Hij heeft kennelijk niet gekeken naar de meest recente peilingen, waarin zijn partij kan rekenen op maximaal zeventien zetels – maar waarschijnlijk twee of drie minder. Dat is aanmerkelijk minder dan de minimaal 26 zetels waarop veel partijprominenten mikken. Maar het is een illusie dat ze deze prestatie van tien jaar geleden van de NDP onder leiding van Desi Bouterse gaan evenaren.
Mosterd na de maaltijd
De paarse partij zelf kan daar nu ook alleen maar van dromen, die komt uit op ongeveer veertien zetels, zo wijzen de peilingen uit. Overigens, NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft enkele weken geleden al duidelijk gemaakt dat zij niet in zee gaat met de VHP – wat het meest voor de hand zou liggen. Dus de afgeschoten vuurpijlen van Santokhi kunnen worden gezien als een ‘mosterd na de maaltijd’-reactie.
(lees verder onder de )
NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft enkele weken geleden al duidelijk gemaakt dat haar partij niet in zee gaat met de VHP.
NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft al meerdere malen laten weten dat zijn partij niet staat te springen om opnieuw met de VHP in zee te gaan, maar hij sluit het ook niet uit. Hij wil vooral eerst de uitslag afwachten, alvorens een beslissing te nemen. Dat is een wijs standpunt; het verleden heeft bewezen dat in het huidige politieke klimaat de grootste vijanden bereid zijn om met elkaar samen te werken als ze daardoor in het machtscentrum kunnen komen. Maar de VHP zal de NPS harder nodig hebben dan andersom. Als de prognoses uiteraard juist blijken te zijn.
Minimale meerderheid
Laten we uitgaan van het meest positieve scenario voor de VHP en dat er op 25 mei zeventien zetels worden behaald. En dat de NDP en de NPS samen maximaal 23 of 24 zetels behalen. Maar daar wil Santokhi dus geen coalitie mee vormen, dus hij is aangewezen op de kleinere partijen die goed zouden zijn voor in totaal tien zetels. Daar heeft de VHP er dan in ieder geval negen van nodig om een minimale meerderheid bijeen te scharrelen.
Zeker zes van die zetels zijn in het bezit van twee andere huidige coalitiegenoten (Abop en Pertjajah Luhur (PL)), die in de afgelopen vijf jaar niet bepaald de meest voorbeeldige partners waren en het beoogde beleid voor een belangrijk deel hebben gedwarsboomd.
Bovendien is het vrijwel onmogelijk om beide partijen, die hooguit vier (Abop) en twee (PL) zetels zouden gaan halen, samen aan boord te krijgen. Zeker gezien de rotzooi die de respectieve voorzitters Ronnie Brunswijk en Bronto Somohardjo recent naar elkaars hoofd hebben gesmeten. Maar de VHP zal sowieso één van de beide kemphanen nodig hebben.
A20 en BEP
En dat moeten ook de andere kleine partijen (A20, dat haar intrede zal doen in de politieke arena, en oudgediende BEP) – met voor beide twee verwachte zetels – het aandurven met de oranje partij te gaan samenwerken. Daar zal vanuit De Olifant veel overtuigingkracht voor nodig zijn gezien de wijze waarop de NPS en PL door Santokhi zijn behandeld in de haast achterliggende regeerperiode.
Overigens, Optsu lijkt inmiddels ook voorzichtig op de deur van De Nationale Assemblee te kloppen, vooral door het sterke optreden van lijsttrekker Imran Taus in de laatste weken. Maar dat vertaalt zich …
- Broer van president Santokhi overleden..
- Covid-19-pandemie: historie en analyse (5)..
- Politieke partijen controleren specimen DNA-stembiljet bij …..
- VSB organiseert informatiesessie over Nieuw Burgerlijk Wetb…..
- TotalEnergies en APA investeren in versterking moeder- en k…..
- In Guyana: Betogers steken huis van hoteleigenaar in brand..
- Eskak: geen nieuwe aanbesteding nodig bij wijziging grootte…..
- Overleg na brand: president wil brandweer op niveau brengen..
- Regering keurt belangrijke verkiezingsmaatregelen goed..
- President Santokhi tekent condoleanceregister Paus Francisc…..
- ‘Paus Franciscus heeft bij mij meer liefde voor Gods schepp…..
- Anton Sewnarain Raghosing..
- Voorbeeldstembiljetten aangepast op verzoek van politieke p…..
- Drugsverbranding door Narcoticabrigade te Kraka..
- Eerste stap naar duurzame energie in Boven-Suriname gezet m…..
- VHP DNA-kandidate Josta Lewis pleit voor voortzetting ontwi…..
- Recherche Midden onderzoekt gewapende diefstal Martin Luthe…..
- Korpschef ontvangt SCUA-delegatie voor overleg over veiligh…..
- Ketura Margaret: ‘De support van mijn familie is amazing…..
- E-Government werkt aan servicedesk voor burgers met digital…..
- India beveelt Pakistaanse burgers te vertrekken..