Ook pomphouders verrast met brandstofverhoging

Sirodjenie Jankie, voorzitter van de Surinaamse Servicestations Exploitanten Bond, zegt dat de overheid totaal niet heeft gecommuniceerd over de verhoging van de brandstofprijs. Woensdag is de verhoging van de governmenttake met nog een SRD ingetrokken omdat er beter gecommuniceerd moest worden. “Ik weet niet met wie er is gesproken, maar niet met de retailers. Die zijn boos erover dat weer pats boem de prijs wordt verhoogd zonder enige mededeling vooraf. De pomphouders zijn niet te spreken hierover. Er zijn geen voorbereidingen getroffen voor aanpassing van de pompen. We waren vooraf niet op de hoogte van dat de prijs per zondag aangepast zou worden”, zegt Jankie in gesprek met Starnieuws. 

De verhoging van de brandstofprijzen houdt ook in dat de retailers meer moeten neertellen wanneer zij brandstof kopen. Alles wordt vooraf betaald, zonder dat een liter nog is verkocht, legt Jankie uit. “De risico’s zijn ook voor ons. Bij een roofoverval hebben we dubbel verloren, omdat alle kosten vooraf worden betaald,” merkt ze op. De winstmarge van de pomphouder is in zeven jaar niet verhoogd. Het percentage is gebaseerd op de Centrale Bank-koers, die allang is achterhaald. De werkelijke koers van de US-dollar is tweemaal zo hoog. 

Het idee om de governmenttake te verhogen, komt niet van de pomphouders, antwoordt Jankie op een vraag. Zij hebben juist voorgesteld om de prijs gefaseerd aan te passen, waardoor niet in één klap alles doorwerkt in de gehele economie. De brandstofprijs is met SRD 1 de lucht ingegaan. Een liter ongelode benzing kost SRD 7.46 (SOL), SRD 7.35 (Gow2), SRD 7.58 (RUBiS). Voor diesel moet SRD 6.97 (SOL), SRD 7.00 (Gow2) en SRD 7.03 (RUBiS) worden neergeteld. De governmenttake is ruim de helft van de prijs. 

Doordat grote maatschappijen (goud- hout- en visserijsector) de governmenttake niet hoeven te betalen, vindt er ook nog oneigenlijke concurrentie plaats omdat er nauwelijks controle plaatsvindt. Kleine ondernemers worden de dupe hiervan. Bovendien wordt brandstofsmokkel in de hand gewerkt. De regering had beloofd dat er een brandstofcommissie komt, maar nog voordat deze in place is, zijn de verhogingen al doorgevoerd, merkt Jankie op. 
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com