Ook in andere Europese landen loopt het aantal coronabesmettingen hard op

In meerdere Europese landen loopt het aantal coronabesmettingen hard op. Tsjechië, België, Rusland en Duitsland melden de hoogste cijfers sinds het begin van de COVID-19-pandemie. De Europese Commissie trekt aan de bel.
De Europese Unie (EU) meldt nu al dagelijks meer dan 100.000 positieve tests. Daarmee zijn de lidstaten de Verenigde Staten voorbijgegaan, waar gemiddeld 51.000 mensen per dag positief worden getest.
Tijdens de zomer versoepelden veel Europese regeringen hun coronamaatregelen, maar nieuwe verscherpingen zijn weer op gang aan het komen nu het aantal besmettingen op het continent oploopt.
De EU waarschuwt dat lidstaten samen maatregelen moeten nemen om een “kakofonie” aan nationale maatregelen te vermijden. “Terwijl de pandemie weer richting het niveau van maart gaat, groeit onze voorbereiding niet mee”, zegt Margaritis Schinas, de vicepresident van de Commissie.
Tsjechië is koploperIn het relatief kleine Tsjechië, dat ruim tien miljoen inwoners telt, stijgt het aantal positieve tests het hardst binnen de EU. Het aantal geregistreerde besmettingen groeide donderdag met 9.544 naar 139.290.
De zorg staat er erg onder druk. De regering wil duizenden studenten geneeskunde inschakelen om bij te springen. Ook gaat het leger een noodhospitaal met vijfhonderd bedden bouwen op een evenemententerrein in Praag.
Met 95 coronagevallen per 100.000 inwoners meldt Tsjechië er ruim twee keer zo veel als Nederland. Het RIVM meldde woensdag 7.305 positieve tests, omgerekend 42 per 100.000 inwoners.
België tweede in Europa, vrees voor volle ic’sBelgië meldde de afgelopen week ruim vijfduizend positieve tests per dag, zeiden lokale autoriteiten donderdag. Vrijdag vestigde het een nieuw record met 7.481 vastgestelde besmettingen, meer dan tijdens de coronapiek in maart en april. Onze zuiderburen meldden na Tsjechië de grootste dagelijkse toenames van het aantal positieve tests per 100.000 inwoners.
Belgische autoriteiten vrezen dat de capaciteit van tweeduizend ic-bedden halverwege november volraakt als de huidige trend doorzet. Het aantal ic-opnames verdubbelt momenteel elke twaalf dagen.
Duitsland verlaagt grens voor risicogebiedDuitsland registreerde donderdag ook een recordaantal vastgestelde besmettingen (6.638). Met zo’n acht positieve tests per 100.000 inwoners tellen onze oosterburen er nog altijd flink minder dan Nederland.
Bondskanselier Angela Merkel en de deelstaatpremiers kwamen woensdag overeen dat de horeca in coronabrandhaarden om 23.00 uur dicht moet. Ook wordt het maximumaantal bezoekers van privéfeestjes in deze infectiehaarden beperkt tot tien. Duitsland wil de grens om brandhaarden aan te kunnen merken als risicogebieden verlagen.
Nu. nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald