Onzekerheid over herstart scholen in binnenland door uitblijven vervoer leerkrachten

Er heerst nog steeds onzekerheid over de herstart van de scholen in het binnenland, die na de zes weken durende vakantie op 1 oktober hadden moeten beginnen. Tot nu toe zijn leerkrachten, die werkzaam zijn in het achterland, niet teruggekeerd naar hun standplaatsen. De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) heeft het vervoer van de leerkrachten gestaakt vanwege de niet-betaling van de vakantievervoerders, die sinds vorig jaar wachten op compensatie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC).
Antonius Pokie, voorzitter van de OBS, laat weten dat er nog steeds geen duidelijkheid is over wanneer de betaling zal plaatsvinden. “Er is nog niets vernomen over de uitbetaling, en de leerkrachten blijven in Paramaribo,” aldus Pokie.
Hoewel minister Henry Ori in De Nationale Assemblee (DNA), aangaf dat slechts een deel van de leerkrachten niet is vervoerd, weerspreekt Pokie dit en wijst erop dat geen enkele leerkracht naar het binnenland is gebracht.
Een leerkracht uit Nieuw-Aurora in Boven-Suriname spreekt zijn frustratie uit over de situatie. “Het doet ons pijn dat de kinderen in het binnenland geen onderwijs kunnen genieten. We werken in het binnenland om vooruitgang te zien, maar zo is dat niet mogelijk,” vertelt hij aan Suriname suriname.
De leerkracht benadrukt dat de onderwijsachterstand, die al sinds de covid-19-pandemie groter wordt, verder toeneemt door de huidige situatie. Vorig jaar verloren de kinderen al het volledige eerste kwartaal door natuurrampen, en nu dreigt opnieuw een aanzienlijke vertraging.
Ook speelt de extreme droogte in het binnenland een rol, waardoor de waterstanden laag zijn en het vervoer naar afgelegen dorpen moeilijker wordt. “Wanneer de leerkrachten uiteindelijk vertrekken, zal het een zware reis zijn vanwege de lage waterstanden,” legt de leraar uit.
Bovendien hebben veel leerkrachten de levensmiddelen die ze hadden aangeschaft voor hun verblijf in het binnenland al verbruikt. “Zonder voedsel en voorraden zullen velen na de vijftiende van deze maand niet meer willen vertrekken. Tegen die tijd hebben de kinderen al een maand geen onderwijs gehad.”
Een onderwijzeres uit Marshallkreek zegt dat haar school pas vrijdag officieel is begonnen, omdat zowel de leerlingen als de collega’s nog niet voltallig aanwezig waren. “Het is triest wat er in het binnenland gebeurt,” concludeert ze, verwijzend naar de jaarlijkse vertragingen bij het hervatten van het onderwijs.