Onze Satrya

ROZENGEUR / Gerold Rozenblad
Oorlog voeren is een kunst. Sommigen zeggen een wetenschap, maar experts menen dat het meer een kunst is. Dit naar analogie van het reeds meer dan 1500 jaar stand houdende boek van de legendarische Chinese strateeg Sun Tzu die het boek ‘The art of war’ schreef. Uitganspunten van het boek doen nog steeds opgeld aan militaire opleidingen, waarbij de schrijver vrijwel alles aangaande oorlog bespreekt. Tot aan spionage toe. In elk geval stap je niet zomaar een oorlog in.

Ik heb nooit in het leger gezeten, maar als we om ons heen kijken blijkt dat ook bondgenootschappen een belangrijke rol spelen in de oorlog. Israël weet zich geruggensteund door de Verenigde Staten, Hamas en Hezbollah leunen op Iran, Rusland hokt met China en Oekraïne steunt zwaar op vooral West-Europa. Wanneer je in problemen komt moet er immers van ergens steun  komen.

“Immers, Bordo loopt nu het risico om zoals in de tijd van de Satrya’s onthoofd te worden“

Nu vraag ik mij af of Bronto belezen is, en als hij dat is, wat hij recentelijk heeft gelezen. Niet The art of War denk ik. “Te wapen”, riep hij ten strijde trekkend tegen het ‘koninkrijk’ Brunswijk. Het lijkt wel David tegen Goliath en ik vrees dat dit treffen een andere uitkomst zal hebben dan het Bijbelse. Of heeft de oorlogsverklaring meer weg van een loze kreet richting zijn achterban om zichzelf wat postuur te geven.
In elk geval heeft hij nog twee dagen de tijd om zijn duvelsei uit te broeden. Want dan zit zijn week gedwongen verlof erop en zal FPD door Chan worden genomen. FPD staat hier voor Final Policy Decision. Hangen of behouden.
Zoals eerder gezegd, oorlog voeren is een kunst. Over wapentuig beschikt Bronto niet. Slechts twee zetels en het wegvallen daarvan is absoluut geen bedreiging voor Chan, ook niet voor de koning. En bondgenootschap kent Chan niet. Daar is zelfs de koning slachtoffer van. Chan zal zich eerder  zorgen maken over wat de koning zal doen als hij Bronto handhaaft.
De begroting is nog niet goedgekeurd en Chan zal ervoor waken de koning boos te maken. Die beschikt wel over een wapenarsenaal waarmee hij Chan op andere gedachten kan brengen. Kijk, als die begroting reeds was goedgekeurd, had Chan de drieste beslissing kunnen nemen om geen rekening te houden met het ‘koningshuis’.
Overigens had Bronto op zijn vingers kunnen natellen dat het op het laatste moment lopen uit de hechte samenwerking met het ‘koningshuis’ niet zonder gevolgen zou blijven. Koningen zijn vaak wraakzuchtige figuren.  
Alles wijst erop dat, zoals de koning het schamperend zei, een emotionele uitspraak is gedaan zonder erbij na te denken. Een Satrya zijnde, zoals Bronto zich vereenzelvigt met de roemruchte Indonesische strijders uit de geschiedenis, had hij liever zelf een strategische aftocht geblazen toen twee van zijn strijders de deur werd gewezen. Daarmee had hij een deel van de trots die hij de strijders toebedeelde, behouden.
Immers, Bordo loopt nu het risico om zoals in de tijd van de Satrya’s onthoofd te worden. Als niet, zal hij in elk geval de komende maanden als krijgsgevangene aan de leiband werkzaamheden moeten verrichten. En dat is een Satrya onwaardig. 
roziegeur@gmail.com